DRUŠTVO PČELARA KANTONA SARAJEVO

Besplatna edukacija mladih o pčelarstvu

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u okviru projekta „Moja pčela“, Udruženje „Društvo pčelara Kantona Sarajevo“ realizuje besplatnu edukaciju o pčelarstvu za mlade dobi od 15 do 30 godina.

Kako je planirano projektom edukacije su počele u oktobru, a trajat će još naredna dva mjeseca. Teoretski dio edukacije se održava u prostorijama Društva pčelara Kantona Sarajevo - Ulica Jadranska broj 5, dok se praktični dio edukacije za polaznike realizuje u pčelinjaku. 

Na održanoj desetoj  radionici obrađena je  tema „Bolesti pčela”, gdje je edukatorica Jasmina Hožbo učesnike upoznala sa bolestima pčela. 

-Kroz prezentaciju su vidjeli kako izgleda zdrava pčelinja zajednica i koja je razlika između zdrave i bolesne pčelinje zajednice. Ponekad bolest pčelinjih zajednica izaziva pčelar. Zato koristeći dobru pčelarsku praksu možemo izbjeći ove situacije. Ako se imalo posumnja da pčelinja zajednica nije zdrava, uzimamo isječak legla i nosimo na analizu stručnim veterinarima koji nam mogu pomoći savjetima i uputama šta raditi sa bolesnim leglom, pojasnila je Hožbo.

Polaznici su dobili zaštitnu pčelarsku opremu za rad na pčelinjaku, priručnike o osnovama pčelarenja, dok će pomenuto Udruženje svim učesnicima edukacije koji budu imali uslova pokloniti košnicu sa rojem i maticom uz stručnu pomoć edukatora prilikom smještaja košnica i implementiranja roja.

Projekat je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata za mlade, koji je finansiran iz Budžeta Općine Centar u 2023. godini. Za podršku projektima za mlade putem organizacija civilnog društva u općinskom budžetu je obezbijeđen iznos od 67.971 konvertibilnih maraka.