DAN MALOLJETNOG BORCA OPĆINE CENTAR SARAJEVO

Održan 6. Memorijalni turnir „Elvis Husaković Eli“

U organizaciji Udruženja „Maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo“ tokom vikenda je održan 6. Memorijalni turnir u malom nogometu „Elvis Husaković Eli“.

Turnir su svečano otvorili ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić. Na turniru koji je održan u subotu 4. novembra u dvorani „R Sport Centar“ na Jezeru, učešće je uzelo 12 ekipa koje su nastupale u četiri grupe.

 

Na kraju turnira najbolja ekipa je bila malonogometni klub „Restoran Muharemović“, drugo mjesto je pripalo ekipi „FC Centar“, dok je treću poziciju zauzela ekipa „City Park“, kojima su uručene medalje i pehari. Ovom prilikom su također dodijeljene i nagrade za najboljeg strijelca, najboljeg golmana, najboljeg igrača, te nagrada za najbolje navijače, a to su ove godine učenici iz Osnovne škole "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" Sarajevo.

 

Malonogometni turnir je organizovan u okviru manifestacije „Dan maloljetnog borca općine Centar Sarajevo“, i nosi naziv našeg heroja Elvisa Husakovića Elija koji je u borbama za oslobađanje šireg rejona okupiranih sela Danilovići i Čamovine na Nišićkoj visoravni teško ranjen 5. novembra 1994. godine. Njegovi saborci su ga uspjeli izvući sa borbenog položaja, ali je nažalost ubrzo preminuo. Na mjestu njegove pogibije članovi pomenutog udruženja i njegovi saborci, te Jedinstvena organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ 2019. godine postavili su spomen ploču u znak sjećanja na stradale borce Elvisa Husakovića Elija, Esada Bajramovića, Amira Zeljkovića, Mentora Prizreni, Mehmeda Mešića, Aldena Hajrića i Vahida Hambu. 

 

U okviru pomenute manifestacije predstavnici  Udruženja „Maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo“ su tradicionalno zajedno sa svojim saborcima i sugrađanima u petak 3. novembra 2023. godine obišli ovo spomen-obilježje u mjestu Danilovići na Nišičkoj visoravni gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.  

Za projekat Memorijalni turnir Elvis Husaković Eli Općina Centar je dodjeljila 10.000 KM

A za projekat Obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti , dodjeljeno  je 20.000 KM, a jedna od

aktivnosti je Odlazak na Nišiće- historijski čas, obilježavanje pogibije Elvisa Husakovića- Elija i saboraca, za koji je izdvojeno 5.000 KM.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti