OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BITKE ZA DEBELO BRDO

Položeno cvijeće i odata dužna počast šehidima i poginulim borcima

Danas je na platou ispred spomen-obilježja Debelo brdo u Ulici boraca Zlatišta, u organizaciji Odreda „Soukbunar“ i Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“, a uz finansijsku podršku Općine Centar, održana centralna manifestacija u čast obilježavanja 31. godišnjice velike bitke za Debelo brdo.

Na današnji dan ratne 1992. godine u ranim jutarnjim satima započeo je tenkovsko-pješadijski napad agresora na Debelo brdo i Jevrejsko groblje. Cilj je bio zauzimanje kote Debelo brdo čime bi agresor odsjekao naselja Soukbunar i Širokača, te ugrozio naselje Skenderija. Zahvaljujući velikoj hrabrosti boraca Patriotske lige, koje su činili borci sa ovog područja, odbranjeno je Debelo brdo i ovom prilikom je uništen jedan tenk i onesposobljen vojni transporter. Neprijateljski vojnici su doživjeli značajne gubitke u ljudstvu, dok su nažalost tokom ove bitke za odbranu Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine poginuli naši borci: Bajro Ahatović, Sead Bajrović, Ramo Sabljica, Adnan Damadžić i Meho Strik.  

 

Nakon intoniranja državne himne prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast za sve šehide i poginule borce tokom posljednjeg odbrambeno-oslobodilačke borbe. Prisutni su ovom prilikom također odali počast i svim nevino stradalim civilima u Palestini. U prisustvu stanovnika naselja Soukbunar, učenika, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Kantona i Grada Sarajevo, te Općine Centar, kao i ratnih saboraca položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“, nakon čega je nastavljena centralna manifestacija gdje je historijski čas za učenike osnovnih škola „Hasan Kaimija“ i „Vladislav Skarić“ održao učesnik ove presudne bitke Faruk Ćupović. 

 

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali i položili cvijeće vijećnici Samir Fazlić, Nermin Kapo, Jasmin Šljivo, kao i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. Prisutnima su se također obratili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i Remiza Aljović pripadnik Odreda „Soukbunar“. Organizatori manifestacije su tokom dana organizovali obilazak spomen-obilježja i mezarja na nekoliko lokaliteta gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima. 

 

Također su organizatori pred početak centralne manifestacije upriličili svečani defile učenika sa zastavama od Mjesne zajednice „Soukbunar“ do spomen-obilježja „Debelo brdo“.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti