SARADNJA OPĆINE CENTAR I KJKP „PARK“

Načelnik Mandić uručio ključeve novog specijalizovanog teretnog vozila

Danas je u dvorištu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ (Ulica Patriotske lige 58) načelnik Općine Centar Srđan Mandić direktoru komunalnog preduzeća Adisu Bešliću uručio ključeve novog teretnog vozila sa hidrauličnom dizalicom sa alatima i kiperskim sandukom, koje je nabavila Općina Centar za potrebe Službe za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Općine Centar formirane pri KJKP „Park“.

–Ovo je samo jedan u nizu od projekata kojeg smo realizovali u saradnji sa komunalnim preduzećima. Danas smo uručili vozilo čime tehnički osposobljavamo Službu za spašavanje iz ruševina, koje će moći koristiti u mirnodopskim uslovima u svakodnevnom radu ovog komunalnog preduzeća, a po potrebi biće iskorišteno za spašavanje ljudi i materijalnih dobra u vanrednim uslovima. Tokom ove dvije godine smo ukupno za poboljšanje uslova rada u komunalnim preduzećima „Park“ i „Vodovod i kanalizacija“ iz općinskog budžeta izdvojili gotovo 1,5 miliona KM u nabavku opreme iako to nije nadležnost lokalne zajednice, ali nam je prvenstveno cilj da poboljšamo standard življenja naših sugrađana kroz realizaciju ovakvih projekata koje prvenstveno posmatramo kao investicije. Vidjeli ste proljetos kako u roku od nekoliko sati poplave mogu ugroziti naše domove i stanovništvo i stoga smo na narednu sjednicu  Općinskog vijeća Centar, koja treba biti održana krajem ovog mjeseca, uputili izvještaj Komisije za procjenu štete od prirodnih i drugih nesreća na usvajanje, gdje je ukupna šteta procijenjena na gotovo dva miliona KM, od čega 1.200.000 konvertibilnih maraka odnosi se na procijenjenu štetu nastalu na koritu Koševskog potoka, 750.000 KM na procijenjenu štetu nastalu na lokalnim cestama, te 100.000 KM na procijenjenu štetu na poljoprivrednim površinama i stambenim objektima. U toj situaciji nabavljene radne mašine za komunalna preduzeća su odigrale značajnu ulogu u raščišćavanju poplavljenog terena, izjavio je načelnik Mandić. 

 

Ovom prilikom su načelnik Mandić i direktor Bešlić potpisali ugovor o davanju radne mašine na korištenje čija vrijednost iznosi 297.740 KM. Novu specijalizovanu mašinu je isporučila firma „A.C.I.“ d.o.o. Sarajevo koja je odabrana po okončanoj proceduri kao najpovoljniji ponuđač.  Vozilo će biti korišteno u okviru redovnih djelatnosti KJKP „Park“, dok će u vanrednim okolnostima, odnosno u uslovima proglašenja stanja prirodnih i drugih nesreća na području općine Centar, vozilo biti stavljeno u službu pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

 Općina Centar specijalizovano teretno vozilo nabavila je na osnovu zahtjeva za opremanje Službe civilne zaštite koji je uputio KJKP „Park“.

06.05.2024.
DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Sutra svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
06.05.2024.
U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE CENTAR
Besplatan koncert Mravko Travko za najmlađe u Centru kulture i mladih
Više vijesti