OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA REANIMACIJE

Zdravstveni savjet Općine Centar organizovao edukaciju za građane

Zdravstveni savjet Općine Centar je u saradnji sa Javnom ustanovom „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo - Prim. dr. Silva Rizvanbegović“, te pripadnicima Crvenog križa općine Centar organizovao praktičnu obuku tehnika oživljavanja.

Na Trgu djece Sarajeva ispred Aria tržnog centra organizovana je edukacija za građane kojom se želi podići svijest sugrađanima koliko je važna osnova prve pomoći kod pomaganja unesrećenima, što im može spasiti život u kritičnim trenutcima do dolaska Hitne pomoći.

 

Na postavljenom info pultu svim prolaznicima podijeljeni su letci sa osnovnim informacijama o značaju reanimacije. 

 

Navedeni projekat je realizovan u povodu 16. oktobra koji se svake godine obilježava kao Svjetski dan reanimacije, dan koji je uspostavljen odlukom Evropskog parlamenta. 

 

Na ovaj dan se želi skrenuti pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja, jer je srčani zastoj koji se desi izvan zdravstvene ustanove vodeći uzrok smrti i stoga se sve više radi na edukaciji stanovništva za kardiopulmonalnu reanimaciju prije nego što stigne Hitna pomoć, gdje bi prema procjenama na ovaj način više od 200.000 osoba moglo biti spašeno svake godine širom svijeta.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti