Pomoć u sanaciji posljedica poplava Općini Pale FBiH

Pomoć u sanaciji posljedica poplava Općini Pale FBiH

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa načelnikom Općine Pale FBiH Alminom Ćutukom ugovor o dodijeli finansijskih sredstava za sanaciju posljedica izazvanih prirodnom nesrećom – poplavama.

Sredstva u iznosu od 20.000 KM, koja će stručna Služba za finansije Općine Centar uplatiti u roku od pet dana na račun Općine Pale FBiH, će biti izdvojena sa ekonomskog koda „Podrška drugim općinama/gradovima za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća“'. 

 

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Mandić je izrazio spremnost Općine Centar da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, i dalje pomaže drugim lokalnim zajednicama u prevazilaženju gorućih problema.

 

–Pored ovih 20.000 maraka, u aprilu smo iz opštinskog budžeta izdvojili iznos od 8.000 KM za nabavku vatrogasne opreme za potrebe „Vatrogasne jedinice“, koja djeluje u okviru Civilne zaštite Opštine Pale FBiH. U budućnosti također namjeravamo nastaviti sa ovakvim vrstama pomoći, objasnio je načelnik Mandić.

 

Načelnik Ćutuk se zahvalio na dosadašnjoj finansijskoj podršci Općine Centar. 

 

–U augustu ove godine smo proglasili stanje prirodne nesreće na području cijele naše općine zbog olujnog nevremena koje je napravilo štete na infrastrukturi u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Zahvaljujući najprije pomoći drugih općina i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona uspjeli smo sanirati znatan dio šteta. Ova sredstva Općine Centar ćemo iskoristiti za nastavak sanacije, prvenstveno putnih komunikacija prema selima koje su jako oštećene te za veliki broj prelaza preko potoka i rijeka, objasnio je načelnik Ćutuk. 

 

Prema odredbama potpisanog ugovora korisnik sredstava je u obavezi po realizaciji planiranih projekata sanacije šteta od poplava i velikog nevremena da Općini Centar kao davaocu sredstava dostavi finansijski izvještaj sa pratećom dokumentacijom kao dokaz o namjenskom utrošku doniranih sredstava. 

 

Današnjem potpisivanju ugovora je prisustvovao i Faruk Efendić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar. 

 

06.05.2024.
DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Sutra svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
06.05.2024.
U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE CENTAR
Besplatan koncert Mravko Travko za najmlađe u Centru kulture i mladih
Više vijesti