POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA

Održana konferencija „Slavimo život“

Danas je u hotelu Holiday održana konferencija pod nazivom „Slavimo život” povodom obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba.

Konferencija je organizovana u okviru dva regionalna projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetima tokom pandemije COVID19 i budućih katastrofa“ i „Hilfswerk Kuća podrške - Usluge za dostojanstven život starijih osoba u Gruziji i BiH“. Organizator konferencije je Udruženje za pomoć i razvoj „HAJDE“.

Tema događaja bila je zajednički osvrt na pristup uslugama dugotrajne njege kao prevencije institucionalizacije.

Jedan od učesnika konferencije bio je i načelnik Srđan Mandić koji je istakao posvećenost i podršku koju Općina Centar pruža osobama treće životne dobi. 

-Opština Centar se kao prva jedinica lokalne samouprave aktivno uključila u pilot projekat, kroz dodjelu kancelarijskog prostora za sjedište Hilfswerk Kuće podrške i subvencioniranje troškova dnevne njege za nekoliko najugroženijih stanovnika ove opštine. Osim dodjele prostorija Opština je snosila i troškove adaptacije prostorija u skladu sa potrebama organizacije Hilfswerk, te troškove zakupa prostorija na period od 5 godina. Donijeli smo i pravilnik u kojem su utvrđena prava osoba kojima je potrebna tuđa njega i pomoć. Za sufinansiranje pružanja usluga kućne njege licima u stanju socijalne potrebe izdvojeno je 50.000 KM. Vrlo je bitno naglasiti da je svaki paket podrške personaliziran, te da odgovara konkretnim potrebama svakog pojedinca. Radujemo se nastavku saradnje i proširenju seta usluga, kako bi ova korisna i neophodna usluga došla do stanovnika opštine Centar koji su u potrebi i kojima je potrebna personalna asistencija i neki vid pomoći, rekao je načelnik Mandić.

Hilfswerk International, humanitarna organizacija koja već preko 25 godina aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ pokrenula je rad Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ kao prvi ovakvog karaktera u ovom dijelu Evrope. 

Cilj projekta je obezbjediti najkvalitetniju moguću mobilnu njegu za starija i iznemogla lica od strane obučenih njegovatelja, na način kako se to radi prvenstveno u Austriji ali i ostalim zemljama Zapadne Evrope. 

Današnjoj konferenciji prisustvovale su pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković, šefica Odsjeka za socijalnu zaštitu Amra Sabrihafizović-Hajdarević te saradnica Mersida Veiz.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti