JEDNA OD NAJVEĆIH ZELENIH POVRŠINA U KS

Gradski park Jezero-Betanija poprima novi izgled

Otkako su započeli radovi na uređenju Gradskog parka Jezero na Betaniji, svakim danom ovaj prostor, kao jedna od najvećih zelenih površina u Kantonu Sarajevo, poprima novi izgled.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za stambene i komunalne poslove Đenitom Bogunić-Kešelj, dopredsjedavajućom Općinskog vijeća Sarom Arslanagić i vijećnikom Alenom Girtom danas je obišao radove u parku koji pokriva površinu nešto manju od 7 hektara za čije uređenje je u budžetu Općine Centar obezbijeđen iznos od 896.973 KM.

Tokom proteklih dana postavljen je novi dječiji mobilijar za bezbrižnu igru mališana, nove sprave za vježbanje i rekreaciju na nekoliko lokacija, a postavljen je i zip line. 

Da podsjetimo, u okviru velikog investicionog projekta uređenja ove zelene oaze, smještene ispod zgrade Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru, u toku je izgradnja pet potpuno novih dječijih igrališta sa mobilijarom za bezbrižnu i sigurnu igru djece, kao i uređenje sedam rekreativnih zona sa novim spravama za vježbanje i rekreaciju. Izgrađena je i nova staza za rolanje, prva ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo. Za povećanje sigurnosti posjetitelja parka i dužeg noćnog korištenja ove zelene oaze izvršena je i rekonstrukcija javne rasvjete što podrazumijeva ugradnju 18 visokih, te 74 niskih rasvjetnih tijela. 

Za kompletan sadržaj parka izgrađena su i dva nova platoa za postavljanje ljetnih bašti, a radi se i sanacija kanala za odvodnju površinskih voda. Osim navedenog, započelo je i postavljanje novih kanti za otpatke i parkovskih klupa. Za lakšu orijentaciju posjetitelja parka postavljene su i mape. 

Sa realizacijom ovog značajnog projekta stanovnici Sarajeva će dobiti na korištenje potpuno uređen park u kojem se mogu opustiti u zelenilu, upražnjavati fizičke aktivnosti, a najmlađi uživati u igri na dječijim igralištima. 

Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova odabran je konzorcij firmi „MIBRAL“ d.o.o. Sarajevo i „FLEX INVEST“ d.o.o. Sarajevo, a nadzorni organ je firma „ENERGOINVEST“ d.d. Sarajevo. 

 

06.12.2023.
OD 11. DECEMBRA 2023. DO 3. JANUARA 2024. GODINE
Javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2024. godinu
06.12.2023.
JAVNI POZIV ZA KATEGORIJE ENERGETSKI SIROMAŠNIH DOMAĆINSTAVA
Građani imaju šest dana za dostavljanje prigovora na odbijenu prijavu
Više vijesti