FOND MEMORIJALA KANTONA SARAJEVO

Obilježena godišnjica smrti Fadile Odžaković Žute

U sklopu obilježavanja 31. godišnjice od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, održan je program Kultura sjećanja: “MAJKA HAVA I HILJADULJETNA BOSNA".

U ime Općine Centar današnjem obilježavanju godišnjice  prisustvovali su pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković i šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović, kao i predstavnici ministarstva Kantona Sarajevo i boračkih udruženja. 

 

Premijerno je prikazan video iz ciklusa 'Dokumentarna memorija', koji je Fond Memorijala KS realizovao u saradnji sa Source produkcijom, a posvećen je heroini Fadili Odžaković Žutoj.

 

Na današnji dan, 20. septembra 1992. godine preminula je Fadila Odžaković Žuta. Fadila je bila jedna od najhrabrijih žena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, istinska heroina grada Sarajeva. Fadila Odžaković Žuta se zajedno sa Armijom RBiH borila za odbranu svog grada od agresora. Ranjena je 18., a preminula je 20. septembra 1992. godine.

 

Fadila Odžaković Žuta je rođena 14.03.1958. godine u Goraždu. Poginula je 20. 09. 1992. godine na brdu Žuč - Sarajevo, kao vojnik, pripadnik 1. motorizovane brigade. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti