SPECIJALISTIČKI PREGLEDI ZA RVI - KORISNIKE TUĐE NJEGE I POMOĆI

Nastavljeni ljekarski pregledi na kućnoj adresi

U okviru realizacije projekta „Specijalistički pregled za RVI – korisnike tuđe njege i pomoći“ i uvođenja nove usluge za boračku populaciju nastavljeni su ljekarski pregledi na kućnoj adresi.

Pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković i šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović  zajedno sa timom ljekara posjetili su jučer Edina Piriju, RVI II grupe sa 100 % invalidnosti, otropedskog dodatka I stepena i dodatka za njegu i pomoć drugog lica III stepena korisniku tuđe njege i pomoći.

Tom prilikom ljekari su obavili preglede sa detaljnom anamnezom zdravstvenog stanja korisnika tuđe njege i pomoći. Zdravstveni pregled obuhvata pregled kompletne krvne slike sa specifičnim laboratorijskim parametrima, EKG dijagnostiku i stručnu obradu sa preporukama ljekara. Ukoliko se uoče eventualni zdravstveni problemi i ukaže potreba za proširenje obima pretraga, korisnik prava će biti transportovan u OJ „Centar“ gdje će se potrebne dodatne pretrage i realizovati.

Projekat se realizira na osnovu potpisanog sporazuma između Općine Centar Sarajevo i JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“.

Pirija je pohvalio inicijativu Općine Centar i istakao važnost ovog projekta, te naveo da je ovo prvi put da Općina Centar na ovakav način vodi brigu o ratnim vojnim invalidima.  

U cilju prevencije bolesti i podizanja svijesti o važnosti obavljanja preventivnih pregleda, a prije svega za korisnike kojima je potrebna posebna njega i pomoć drugog lica, navedenim pilot projektom želi se obezbijediti da zdravstvene usluge budu dostupne i na adresi prebivališta lica kojima je ova vrsta brige i pomoći potrebna. 

Općina Centar Sarajevo će i dalje implementirati ovakve i slične projekte u cilju kreiranja lokalne zajednice po mjeri svih njenih stanovnika, sa posebnim akcentom na osobe sa invaliditetom u vidu podrške i njihove pune inkluzije u društvo i zajednicu.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti