OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

Općina finansijski podržala Prvu gimnaziju

U petak, 8. septembra u Prvoj gimnaziji Sarajevo obilježen je Međunarodni dan pismenosti.

Naime, UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj dan služi kao podsjetnik na važnost pismenosti i obrazovanja u svijetu te promovira razumijevanje i svijest o pismenosti kao ključnom faktoru za osobni i društveni razvoj.

Cilj Međunarodnog dana pismenosti nije samo podsjetiti na važnost pismenosti, već i potaknuti društva i vlade da ulože resurse i napore kako bi se osiguralo da svi ljudi imaju pristup obrazovanju i mogućnost da razviju svoje vještine pismenosti.

Učenici Prve gimnazije prezentirali su značaj ovog dana, a u ime Općine Centar obilježavanju su prisustvovale dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Sara Arslanagić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i šefica Odsjeka za obrazovanje Elma Sultanić.

Nakon održane prezentacije uslijedilo je potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 5.804 KM za obnovu i opremanje, odnosno poboljšanje uslova u ovoj obrazovnoj ustanovi. 

Ranije je ugovor u ime Općine Centar potpisao načelnik Srđan Mandić, a u ime Prve gimnazije ugovor je potpisala direktorica Velida Tinjak.

-Općina Centar, na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem, Prvoj gimnaziji kontinuirano pomaže. Udovoljili ste svakoj našoj molbi i zahtjevu i želim od srca da vam se zahvalim na tome. U Prvu gimnaziju ste uložili oko 40.000 maraka i time ste nam pomogli da realizujemo mnoge projekte, rekla je Tinjak.

 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti