OPĆINA CENTAR I UDRUŽENJE „DABSTER“

Projekat „Razvojna gimnastika – Baby fitness“

Općina Centar će u saradnji sa udruženjem „Dabster“ realizirati projekat pod nazivom „Razvojna gimnastika – Baby Fitness“ za bebe sa navršenih 6 mjeseci starosti sa područja općine Centar.
Projekat „Razvojna gimnastika – Baby fitness“

Realizacija projekta počinje 2. oktobra u prostorijama Društvenog centra Općine Centar smještenog u Ulici Muhameda Kantardžića 3, a trajat će tri mjeseca.

Projekat je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva, a sa ciljem poticanja motoričkog razvoja beba.

Naime, jednostavne vježbe razvojne gimnastike mogu se primjeniti u svakodnevnom ophođenju sa bebama, a roditelji kroz aktivni pristup preuzimaju ulogu trenera.

Ovim projektom će se u značajnoj mjeri uticati na mobilizaciju svih čula kod beba, omogućiti senzorna integracija, poboljšati učinkovitost vestibularnog sistema (čula ravnoteže) i orijentaciju beba u prostoru, te dodatino stimulisati procese u centralnom sistemu koji pospješuju nervno sazrijevanje bebe.

Pored prisustva roditelja na radionicama razvojne gimnastike, za njih će biti održane i edukativne radionice i predavanja:

· predavanje doktora/pedijatra na temu „Razvojne osobine beba od 6 mjeseci starosti”, (ukazati koja su to odstupanja na koja je potrebno obratiti pažnju i kako reagovati u slučaju istih);

· predavanje profesora na temu „Važnost i značaj grube motorike za pravilan rast i razvoj dojenčeta”,  (korisnicima pružiti teoretska i praktična znanja kada je u pitanju značaj i važnost razvoja grube motorike); 

· predavanje nutricioniste na temu  „Ishrana beba od 6 mjeseci starosti”, (roditelje uvesti u načine uvođenja krute hrane, odabir namirnica shodno uzrastu, pripremi istih kao i dati primjer nutritivno bogatog jelovnika koji je prilagođen polaznicima).

Na samom kraju projekta bit će održana završna manifestacija „Puzijada”, na kojoj će bebe pokazati savladane vještine, te će bez obzira na rezultate za sve bebe biti obezbijeđene nagrade.

Prijave za radionice otvorene su do 20. septembra 2023. godine, a vrše se putem poruke na Facebook i Instagram nalogu Udruženja „Dabster. 

https://www.facebook.com/onlyforwomenpower  

https://www.instagram.com/udruzenjedabster/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D  

U tekst poruke potrebno je napisati ime i prezime roditelja, starost bebe, općinu stanovanja i kontakt telefon. Broj mjesta je ograničen. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti