„HILFSWERK KUĆA PODRŠKE“

Općinu Centar posjetile predstavnice Austrijske razvojne agencije ADA, Hilfswerk International

Pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Amra Hašimbegović-Vučković ugostila je danas predstavnice Austrijske razvojne agencije ADA, Hilfswerk International i Ustanove socijalne zaštite “Hilfswerk Kuća podrške”.

Razgovaralo se o tekućem projektu “Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“. Cilj projekta je obezbjediti najkvalitetniju moguću mobilnu njegu za starija i iznemogla lica od strane obučenih njegovatelja. Općina Centar se kao prva jedinica lokalne samouprave aktivno uključila u ovaj pilot projekat, kroz dodjelu kancelarijskog prostora za sjedište „Hilfswerk Kuće podrške“ i subvencioniranje troškova dnevne njege za nekoliko najugroženijih stanovnika ove općine.

 

-Prema analizi i studiji stanja stanovništva i projekciji stanovništva za period 2022.-2070. godina u BiH, procjene su da će broj građana iznad 65 godina života iznositi čak 40 % ukupne populacije. Razlozi su mnogobrojni, ali jedan od njih je niska stopa fertiliteta, a također imamo visok nivo migracije i to mlađeg stanovništva, što dovodi do ubrzanog starenja stanovništva. Ovaj projekat je odgovor na navedene probleme sa kojima se naše društvo susreće, nova usluga kreirana po austrijskom modelu koja je sada dostupna u BiH, a izuzetno smo ponosni i sretni što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja podržava ovu vrstu usluge. Činjenica je da sve veći broj stanovnika ovisi o nekoj vrsti pomoći, kako drugih članova porodice, a u konačnici društva, pa se ovakvom vrstom podrške i pomoći omogućava ovim licima ostanak u sigurnom okruženju, u vlastitom domu, što je vrlo bitan psihološki momenat, a i prevenira se institucionalizacija. Vrlo je bitno naglasiti da je svaki paket podrške personaliziran, te da odgovara konkretnim potrebama svakog pojedinca. Također je potrebno naglasiti i istaći momenat da u saradnji sa Službom za zapošljavanje, putem evidencija Biroa za zapošljavanje, „Hilfswerk kuća podrške“ raspisuje javni poziv za edukaciju i certicifiranje njegovatelja po austrijskom modelu, koji dobijaju mogućnost da budu obuhvaćeni obukom u trajanju od 6 mjeseci i da postanu certificirani njegovatelji, koji će biti dio lanca podrške. Radujemo se nastavku saradnje i proširenju seta usluga, kako bi ova korisna i neophodna usluga došla do stanovnika Općine Centar Sarajevo koji su u potrebi i kojima je potrebna personalna asistencija i neki vid pomoći, pojasnila je pomoćnica Hašimbegović- Vučković.

Klijenti „Hilfswerk Kuće podrške“ su osobe u potrebi koje mogu ostvariti njegu na lični zahtjev ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija. Njegovatelji „Hilfswerk Kuće podrške“ su obučeni za pružanje najrazličitijih usluga iz domena i širokog opsega osnovne medicinske asistencije i njege, usluga lične higijene, higijene životnog prostora, društvene pomoći i podrške, kao i olakšavanje svakodnevnih obaveza kroz potrebne aktivnosti kupovine namirnica, plaćanja režijskih troškova, odlazaka kod ljekara, nabavke lijekova...

Samu proceduru za ostvarivanje ovog prava u Općini Centar provodi Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti