OPĆINA CENTAR ĆE SANIRATI ULICU BORAK

Čeka se okončanje radova od strane KJKP „Vodovod i kanalizacija“

Iako su iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ uvjeravali javnost i stanovnike naselja Borak da će do danas, 22. augusta 2023. godine biti okončani radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Borak, radovi još nisu završeni niti je Općina dobila zvaničnu obavijest o okončanju radova zbog čega ne mogu početi radovi na sanaciji Ulice koje provodi Općina.

Općina Centar je preuzela obavezu da izvrši sanaciju same ulice nakon završetka radova od strane KJKP „Vodovod i kanalizacija“. 

Potrebno je naglasiti da u obuhvatu sanacije nije planirano saniranje prokopanog dijela ulice, nego cijele širine ulice u cijelom njenom obimu. Općina je za ovu namjenu obezbijedila 60.000 KM. 

Općina Centar je putem nadležne Službe već zaključila ugovor o izvođenju radova na sanaciji ulice sa odabranim izvođačem radova, građevinskom firmom „Bucomerc“ d.o.o i odabranim nadzorom, firmom „Radis“, a koje će uvesti u posao čim radnici KJKP „Vodovod i kanalizacija“ završe svoj dio posla. 

Cijeneći opravdano negodovanje stanovnika naselja Borak jer se radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže odvijaju usporeno upućujemo apel Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ da uloži dodatne napore kako bi se riješio problem. 

KJKP „Vodovod i kanalizacija“ kao nosilac realizacije sanacije vodovodne i kanalizacione mreže ranije je obavijestilo Općinu da zbog manjka mehanizacije i ljudstva produžavaju rokove na samoj realizaciji, na što Općina Centar ne može uticati. 

Da podsjetimo, na inicijativu građana sa lokaliteta Borak,  koji su u više navrata imali bujice vode niz Ulicu Borak, stepenište Borak, kao i u dvorištima svojih kuća, Općina Centar je na više sastanaka urgirala hitnu sanaciju kanalizacione mreže u samoj ulici Borak. 

Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je prolongiralo rješavanje ovog problema sa obrazloženjem da nemaju dovoljno vodovodnih cijevi za polaganje na stanju, te je Općina Centar, kako bi se ubrzalo rješavanje gorućeg problema stanovnika dogovorila nabavku određene količine cijevi putem JKP „Vareš“, ali to nije prihvaćeno od strane KJKP „Vodovod i kanalizacija“. 

S tim u vezi Općina Centar je tek u septembru 2022. godine sa KJKP „Vodovod i kanalizacija“ sklopila sporazum za rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže i kućnih priključaka u Ulici Borak. Za ovu namjenu iz budžeta Općine Centar izdvojeno je cca 240.000 KM. 

U toku implementacije Sporazuma o rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže i kućnih priključaka u kraku Ulice Borak, od KJKP „Vodovod i kanalizacija“ smo dobili prijedlog za rekonstrukciju i dijela vodovodne mreže u Ulici Borak, u dužini od cca 200m, a što je neophodno da se riješi problem stanovnika ovog područja. Na osnovu ponude KJKP „Vodovod i kanalizacija“ sklopljen je sporazum o finansiranju i sanaciji vodovodne mreže, te je Općina obezbijedila dodatna sredstva u iznosu od cca 60.000 KM. 

Da podsjetimo, nakon niza problema sa rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže duž stepeništa Borak ali i izuzetno lošeg stanja stepeništa koje je godinama uzrokovalo velike poteškoće stanovnicima okolnih naselja, Općina Centar finansirala je sanaciju stepeništa čemu je prethodila rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na ovom potezu. Općina Centar je za sanaciju stepeništa i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže duž stepeništa Borak izdvojila 336.285 KM.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti