ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE – IGMAN 2023

Odata počast braniocima poginulim u odbrani Igmana

Veliki broj građana, saboraca te predstavnika više nivoa vlasti danas se okupio na planini Igman gdje je, u okviru obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2023.", položeno cvijeće pored spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih boraca (Grkarica, Proskok, Veliko polje, Mrazište i Brezovača).

U ime Općine Centar cvijeće je položila i odala dužnu počast poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković. Manifestaciji su u ime Općine Centar prisustvovali i vijećnik Hamdija Hasanović, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović kao i predstavnici boračkih udruženja sa Centra.  

 

Pomenuta manifestacija ima za cilj podsjećanje na hrabrost pripadnika Armije i MUP-a RBiH koji su spriječili agresora u namjeri da u ljeto 1993. godine zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvori obruč oko Sarajeva i prekine vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta.

 

 Nakon polaganja cvijeća manifestacija je nastavljena na platou ispred ratne džamije na Igmanu, koju su napravili pripadnici Armije RBiH za nepuna tri mjeseca i koja je, osim kao vjerski objekat, služila i za smještaj i liječenje ranjenih boraca.

 

Planina Igman je tokom najduže opsade grada u modernoj svjetskoj historiji i agresije na BiH koja je trajala puna 44 mjeseca, od aprila 1992. do decembra 1995. godine, imala presudnu ulogu, jer je predstavljala jedinu vezu opkoljenog Sarajeva sa ostatkom države. Stoga je namjera agresora bila da presijecanjem ove linije potpuno zatvori grad koji je bio pod opsadom 1479 dana. U borbama koje su vođene na Igmanu 416 hrabrih boraca, uglavnom mladića, je dalo svoje živote.

 

 Održavanje manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2023." je, između ostalih, podržala i Općina Centar u iznosu od 5.000 KM. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti