SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR

Izdato narandžasto upozorenje za jake lokalne pljuskove sa grmljavinom i jakim udarima vjetra

Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje za jake lokalne pljuskove praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra, te mogućom pojavom grada.
Izdato narandžasto upozorenje za jake lokalne pljuskove sa grmljavinom i jakim udarima vjetra

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, u periodu od 4. augusta od 14 sati do 5. augusta do 15 sati 2023. godine, širom Bosne i Hercegovine, očekuju se jaki lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra, a kako je navedeno moguće je da lokalno padne od 15 do 30 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno je moguća i pojava grada. Mogući su jaki udari vjetra od 50 do 70 km/h.

 

 

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) savjetuje da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je također  moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.