PRVI PLODOVI PROJEKTA „URBANA POLJOPRIVREDA“

Posjeta Osnovnoj školi Nafija Sarajlić

Općinski načelnik Srđan Mandić danas je posjetio Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ te zajedno sa direktoricom škole Aidom Petković i učenicima škole obišao plastenik koji je u postavljen u dvorištu ove škole u okviru projekta “Urbana poljoprivreda - Veliki odmor u urbanom vrtu”.

Da podsjetimo, u pet osnovnih škola na području općine Centar implementira se projekat „Urbana poljoprivreda - Veliki odmor u urbanom vrtu“ koji finansira općina Centar, a implementiraju stručnjaci  Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zajedno sa učenicima i uposlenicima osnovnih škola. Za nepuna dva mjeseca projekat je počeo bilježiti zavidne rezultate

-Urbana poljoprivreda je dokaz da se može i u malim gradskim sredinama proizvoditi određena količina hrane. Ovaj projekat je prije svega edukativnog karaktera, a posebno se radujem što mališani u dvorištima svojih škola mogu da se bave proizvodnjom zdrave hrane. Kada vidimo koliko su djeca zainteresovana sigurni smo da smo ostvarili naš cilj, rekao je načelnik Mandić.

Učesnici u projektu iz OŠ „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“ pokazali su koliko im nedostaju aktivnosti koje podrazumijevaju rad i druženje u prirodi, a ujedno njihove male „laboratorije“ u prirodi daju plodove kao rezultat njihovog vlastitog rada. 

Predan rad i trud profesora sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, nastavnika i ponajviše vrijednih učenika urodio je plodom, te već početkom mjeseca jula ubiru se prvi dozreli plodovi.  Podsjećanja radi u projektnim aktivnostima postavljeni su manji plastenici i posude za vertikalni uzgoj u kojima se uzgaja povrće, voće, ljekovito, začinsko i dekorativno bilje. 

Projekat „Urbana poljoprivreda“ ima za cilj da učenicima pet osnovnih škola prezentira značenje eko vrta u teoriji, način proizvodnje voća i povrća po principima ekološke poljoprivrede u urbanim sredinama, promovisanje zdravih zdravstvenih navika, podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, proizvodnje zdravstveno ispravne hrane, te socijalizaciju djece kroz osiguranje hrane za socijalno ugrožene.

Uposlenici i učenici u osnovnim školama sa velikim entuzijazmom i odgovornim pristupom realizuju planirane aktivnosti projekta. Već je održano nekoliko radionica, kao i kviz znanja učenika.  Pod stalnom stručnom kontrolom i redovnim obilascima profesora sa Poljoprivredno – Prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i zahvaljujući zalaganju i ljubavi koju pokazuju uposlenici škola i učenici projekat je zaživio u pravom smislu te riječi.

-Ovaj projekat je prvi ovog tipa u Kantonu Sarajevo i na osnovu do sada postignutih odličnih rezultata tokom radionica i na praktičnim proizvodnim površinama u sklopu školskih dvorišta može se reći da je jedan od značajnijih za mentalno i fizičko zdravlje djece u školama. Oaza mira i aktivnosti koje ih opuštaju daju im osjećaj da su „korisni“ svojoj zajednici, da kao rezultate svog rada dobijaju nešto korisno za sebe, ali i one koji nisu u stanju iskoristiti ove benefite prirode. Daje nam za pravo da vjerujemo da simbioza nauke i prakse sa ciljem savladavanja plemenitih vještina proizvodnje organske hrane kroz igru i učenje najmlađih predstavlja okosnicu zdravog življenja novih generacija.  Ne treba zaboraviti da su današnja djeca odrasli ljudi sutrašnjice, a kako stvari stoje danas, s problemom siromaštva, gladi, globalnog zagrijavanja i drugih, važno je pružiti im osnovno znanje potrebno da bi mogli sami uzgajati hranu. Iskustva pokazuju da učenici stečena znanja i vještine u uzgoju hane prenose svojim roditeljima koji se onda aktivnije počinju baviti ovom aktivnostima, poručili su sa fakulteta.

Da podsjetimo, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola na području općine Centar.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti