ZAVRŠNA AKTIVNOST PROJEKTA „JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BIH“

Održan forum građana u velikoj sali Općine Centar

Danas je u velikoj sali Općine Centar održan forum građana sa ciljem usaglašavanja pristupa i razmatranja prijedloga aktivnosti i mjera utvrđenih operativnim planom za realizaciju Vizije mjesnih zajednica u Općini Centar Sarajevo.

Forum građana organiziraju Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Udruženja GEA. 

Na današnjem forumu građana prisustvovali su sekretari mjesnih zajednica, predstavnici savjeta mjesnih zajednica i predstavnici nevladinih organizacija. Na forumu je predstavljen Operativni plan za realizaciju Vizije mjesnih zajednica na području općine Centar Sarajevo sa pregledom najvažnijih aktivnosti i mjera. Kroz diskusiju, govorilo se o tome kako obezbijediti efikasno učešće mjesnih zajednica u implementaciji Operativnog plana za implementaciju Vizije mjesnih zajednica u ovoj lokalnoj zajednici, kao i o saradnji mjesnih zajednica, javnih službi i nevladinih organizacija u procesu donošenja odluka, te njihovo učešće u implementaciji aktivnosti iz Operativnog plana. Posljednja aktivnost bila je definisanje zaključaka Foruma građana.

Najvažnije aktivnosti i mjere Operativnog plana su zagovaranje i pristup općinskoj upravi, pružanje usluga građanima, učešće građana i društveni kulturni centar. 

Da podsjetimo, Općinsko vijeće Centar je na dvadesetoj redovnoj sjednici sa 23 glasa za, nula protiv i nula  suzdržanih, usvojilo prijedlog Vizije razvoja mjesnih zajednica u Općini Centar da se definicija principa inkuzivnosti proširi, te da se doda princip pristupačnosti kojim će se osigurati svim građanima i građankama na ravnopravnoj osnovi izgrađeno okruženje, informacije i komunikaciju, uključujući informacijsko komunikacijske sisteme kao i ostalu opremu, prostorije i usluge namijene javnosti. 

Vizija razvoja mjesnih zajednica temelji se na sljedećim principima: reprezentativnosti, odgovornosti, inkluzivnosti, koordinacije, transparentnosti, profesionalizacije i osposobljenosti predstavnika mjesnih zajednica, nezavisnosti i depolitizaciji, demokratskog odlučivanja i participativnosti, te pristupačnosti.

Također, Vizija razvoja mjesnih zajednica sprovoditi će se kroz četiri modela, a to su: mjesna zajednica kao prostor za zagovaranje i pristup upravi, mjesna zajednica kao mjesto za pružanje usluga stanovništvu, mjesna zajednica kao prostor za učešće građana u odlučivanju i mjesna zajednica kao društveni centar.

Današnji forum građana vodila je i odgovarala na pitanja šefica odsjeka za mjesnu samoupravu Selma Piljević.

Forum građana predstavlja završnu aktivnost projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg finansiraju vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti