8. JUNI 1992. GODINE

Čas historije posvećen pokušaju deblokade Sarajeva

Udruženje Maloljetnih boraca Općine Centar danas je na lokaciji Kromolj organizovalo „Čas historije“ posvećen sjećanju na 8. juni 1992. godine - dana kada je pokušana prva deblokada tada opkoljenog Sarajeva.

Jedna od najznačajnijih bitki u odbrani grada desila se 8. juna 1992. Udruženje Maloljetnih boraca Općine Centar u znak sjećanja na ovaj dan i poginule saborce u pokušajima deblokade grada Sarajeva, već petu godinu zaredom realizuje ovaj projekat. 

Historijskom času ove godine prethodilo je polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomen obilježju Maloljetnim borcima Općine Centar Sarajevo, nakon čega se 130 učenika iz područnih osnovnih škola uputilo prema lokalitetu Kromolja kojima su akteri odbrane grada i države Bosne i Hercegovine govorili o tim presudnim danima. Kratki „Čas historije“ održao je ratni komandant Munib Dervišević.

Udruženje maloljetnih boraca Općine Centar je u znak sjećanja na 159 šehida i poginulih boraca pripremilo performans sa položenih 159 šljemova sa ispisanim imenima palih heroja na koje su učenici položili ruže.

Današnjem događaju u ime Općine Centar prisustvovali su vijećnici Velija Katica i Samir Fazlić, šef odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović, kao i članovi Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti