OSTVARIVANJE DOPUNSKIH PRAVA BORAČKE POPULACIJE

Priznavanje prava na klimatsku rehabilitaciju

Služba za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar je putem Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo informisana da su ispunjeni uslovi za realizaciju i implementaciju prava na klimatsko liječenje.
Priznavanje prava na klimatsku rehabilitaciju

Pravo na klimatsko liječenje mogu ostvariti lica iz člana 1. Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 31/22) i to članovi porodica šehida, članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih branioca, ratni vojni invalidi i članovi njihovih porodica, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, branioci, demobilizirani branioci, dobrovoljaci, organizatori otpora, veterani i ratni vojni zarobljenici, kao lica zaslužna u odbrambeno - oslobodilačkom ratu sa područja Kantona Sarajevo, kao i mirnodopski vojni invalidi.

Zahtjevi za priznavanje prava na klimatsko liječenje za pripadnike boračke populacije sa područja općine Centar mogu se preuzeti na sljedećem linku: https://www.centar.ba/e-uprava, kao i na informacijama Općine. 

Uz zahtjev je potrebno predati slijedeću dokumentaciju:

a)   Uvjerenje o pripadnosti u oružanim snagama Bosne i Hercegovine (Federalno ministarstvo za pitanja boraca), dok će se za pripadnike lične ili porodične invalidnine uvjerenja izdavati službenim putem

b)   Medicinska dokumentacija

c)    Preporuka ljekara specijaliste za klimatsku rehabilitaciju

d)   Prijava prebivališta za podnosioca zahtjeva (CIPS)

Svi dokumenti moraju biti predati u formi orginala ili ovjerene fotokopije, te ne smiju biti stariji od šest mjeseci.

Nakon što Služba za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar utvrdi da su zahtjevi stranaka predati sa potrebnom dokumentacijom, iste proslijeđuje Ljekarskoj komisiji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo na nadležno odlučivanje. Nakon što zahtjevi stranaka budu razmotreni, općinska služba će obavijestiti podnosioce zahtjeva kojima je klimatsko liječenje odobreno, dok stranke koje su od strane Ljekarske komisije odbijene biće pismenim putem obavještene o razlozima odbijanja.

U skladu sa Pravilnikom za utvrđivanje prava na banjsko i klimatsko liječenje lica koja koriste ili su koristili u kalendarskoj godini pravo na banjsko liječenje nemaju pravo na klimatsku rehabilitaciju i obratno.

Pravo na banjsko i klimatsko liječenje, kao i način i postupak njegovog ostvarivanja, regulisani su Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, te Pravilnikom za utvrđivanje prava na banjsko i klimatsko liječenje, odnosno medicinsku rehabilitaciju iz 2021. godine.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti