RUTA GRUPA TRIGLAV

Općina Centar finansijski podržala regionalni festival

Danas je u Kamernom teatru 55 održana press konferencija povodom početka regionalnog festivala RUTA Grupa Triglav.

U ime Općine Centar kao jednog od sponzora festivala konferencijij je prisustvovao načelnik Srđan Mandić. Naime, regionalni festival RUTA Grupa Triglav sarajevska publika će imati priliku pratiti od 19. do 25. maja, a biće predstavljene najbolje produkcije pet prestižnih pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

Festival će 19. maja u 20 sati biti zvanično otvoren izvođenjem nove predstave Kamernog teatra 55 „Sin“ po tekstu Floriana Zellera, u režiji Dine Mustafića.

-Opština Centar ima privilegiju da su sve značajnije kulturne institucije smještene na području naše opštine. Mi smo ponosni na sve što se dešava u Kamernom teatru 55 već dugi niz godina. Opština stoji na raspolaganju Kamernom teatru kada je podrška ovakvim festivalima u pitanju. Kao odgovorna institucija nastavit ćemo sa finansijskom podrškom kulturnim ustanovama od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, naglasio je načelnik Mandić. 

Direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić se zahvalio Općini Centar i načelniku Mandiću na podršci uz nadu da će ovakva sadanja biti nastavljena i na budućim projektima.

U okviru festivala na sceni Kamernog teatra 55 će se predstaviti Dramski teatar Skopje, 20. maja sa predstavom „Čudesna terapija“, koju je režirao Dimče Nikolovski. Mestno gledališče ljubljansko će 22. maja izvesti predstavu „Trije milijoni minut“, u režiji Barbare Hieng Samobor. Beogradsko dramsko pozorište će se 23. maja predstaviti predstavom „Trpele“, u režiji Bobana Skerlića. Kazalište Uliysses 24. maja izvodi autorski projekat Maria Joveva i Nikole Nedića „Koncert za žlice i gitare“. Festival će zatvoriti Gradsko pozorište Podgorica 25. maja sa predstavom „Samo da je po redu“, u režiji Lidije Dedović.

RUTA Grupa Triglav festival predstavlja mrežu partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koja ima za cilj otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regiji, kako bi se potaknula interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i sa publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja.

29.09.2023.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Renoviranje kultne Otvorene scene Obala
29.09.2023.
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA
Održana konferencija „Slavimo život“
29.09.2023.
VRIJEDNOST INVESTICIJE PREKO MILION MARAKA
Uskoro počinje realizacija dva velika projekta u MZ „Pionirska dolina“
Više vijesti