OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA

Postrojavanje veterana Prve brigade policije Stari Grad

Danas je na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović, u organizaciji Udruženja Prva brigada policije Stari Grad, svečanim okupljanjem veterana obilježena 31. godišnjica postrojavanja ove brigade.

Prisutni veterani, članovi porodica poginulih i nekadašnjih pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo, kao i predstavnici više nivoa vlasti, nakon intoniranja državne himne položili su cvijeće, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima ove legalne oružane formacije koja je sudjelovala u odbrani grada tokom proteklog rata. 

 

U ime Općine Centar ovom događaju su prisustvovali načelnik Srđan Mandić, vijećnici Velija Katica i Hamdija Hasanović, te šef Odsjeka za  boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović. 

 

Na današnji dan u opkoljenom Sarajevu 1992. godine na postrojavanju ove brigade prisustvovalo je 750 pripadnika što predstavlja prvu smotru odbrambenih snaga države RBiH. Ovo postrojavanje je postiglo svoj cilj, jer je nakon toga uslijedilo masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, oružanih snaga koje su zajedno sa Patriotskom ligom i Zelenim beretkama dali nemjerljiv doprinos u organizaciji otpora od agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku BiH. Tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade, na ratištima širom BiH, poginulo je braneći svoj grad i domovinu. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje oružanom suprotstavljanju agresoru, 20 pripadnika brigade odlikovano je najvećim ratnim priznanjima, među kojima su tri "Zlatna ljiljana“, tri "Policijske medalje za hrabrost“, 12 "Zlatnih policijskih znački“ i dvije "Srebrene policijske značke. 

 

Za Dan policije 6. aprila 1994. godine Prvoj brigadi policije Stari Grad Sarajevo dodijeljena je ratna zastava kao kolektivno priznanje svim pripadnicima ove brigade. Sa formiranjem Armije RBiH, a naredbom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RBiH, 712 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo je prebačeno u redove nove vojne formacije, zajedno s kompletnom opremom, naoružanjem i municijom, dok je 56 pripadnika brigade prekomandovano u Odred policije za specijalne namjene "Lasta“ i druge jedinice. 

 

Tokom svog obraćanja prisutnima Alija Jašarević, nekadašnji pripadnik brigade i predsjednik Udruženja, je istakao činjenicu da nakon rata nijedan pripadnik ove brigade nije optužen za ratni zločin. 

 

Na kraju manifestacije načelniku Srđanu Mandiću je uručena zahvalnica za dosadašnju finansijsku podršku koju Općina Centar Sarajevo pruža u obilježavanju godišnjice formiranja pomenute policijske brigade.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti