IZDVOJENO 70.000 KM

Općina Centar nastavlja finansijsku podršku vjerskim zajednicama

U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o finansijskoj podršci koju Općina pruža vjerskim zajednicama koje se nalaze na njenom području. Ugovore je sa predstavnicima vjerskih zajednica potpisao načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Za kapitalna ulaganja izdvojeno je 70.000 KM, a sredstva će biti raspoređena na četiri vjerske zajednice koje su aplicirale za projekte obnavljanja, rekonstrukcije i opremanja religijskih objekata. 

Općinski načelnik Srđan Mandić je izrazio veliko zadovoljstvo što su predstavnici svih vjerskih zajednica zajedno na okupu u Općini Centar.

-Zahvaljujem se Komisiji za odnose sa vjerskim zajednicama, Opštinskom vijeću, nadležnoj Službi koji zajedno rade dobar posao što je rezultirao značajnim povećanjem novčanih sredstava vjerskim zajednicama. Opština Centar je prepoznata kao lokalna zajednica sa stabilnim budžetom, ali najvažnije je da zajedno sa pokazujemo ljudskost i spremnost da pomognemo vjerskim zajednicama kada god je to potrebno. Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti, poručio je načelnik Mandić.

Za potrebe Jevrejske Opštine Sarajevo izdvojena su sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju sinagoge i zamjene portala na ulazu sinagoge.

Za Medžlis Islamske zajednice Sarajevo sa pomenutog granta su izdvojena sredstva za kupovinu potrebne opreme u džamijama Sedrenik i Nova Breka, dok će se oko džamije Koševsko brdo izvršiti vanjsko uređenje, zamjena parketa i prozora. Planirano je i uređenje harema džamija Bjelave i Jezero, sanacija stepenica džamije Gornji Soukbunar. Na objektu mekteba Cicin Han planirana je zamjena lima na krovu, a u džamiji Nahorevo izvršit će se rekonstrukcija mihraba. Izdvojena su i sredstva za uređenje džamije Stara Breka-Bardakčije, sanaciju abdesthane Hrenovica na području općine Pale, kao i za ograđivanje harema džamije u Gođenjima Medžlisa Islamske zajednice Žepa.

Sredstva sa ovog granta izdvojena su i za restauraciju ikonstasa, trona i propovjedaonice, te zamjenu postojećeg mobilijara Saborne crkve. Također, izdvojena su sredstva Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za rekonstrukciju i restauraciju zvonika stare crkve. 

Osim sredstava namijenjenih kapitalnim ulaganjima iz budžeta Općine Centar izdvojena su sredstva i za finansiranje programskih aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika. Tako su sredstva dodijeljena za obilježavanje Pesaha, zatim Svete Tekle i Aranđelovdana, za organizaciju horskog festivala „Dani sloge“ kao i za izložbu  „Saborna crkva kroz fotografiju i dokumenta“. Sredstava su dodijeljena i Studentskom centru Islamske zajednice za susret studenata visokoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te za humanitarnu akciju koju je organizovala Župa presvetog srca Isusova-Obri.

Današnjem prijemu prisustvovali su predstavnici Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama i to predsjednik Hidajet Porić, te članovi Nedim Škrbo i Dževad Hodžić, kao i pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i šefica odsjeka za kulturu i sport Amra Hašimbegović-Vučković.

Predsjednik Komisije Porić je ovom prilikom poručio da će Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama, zajedno sa općinskim načelnikom i Općinskim vijećem i u narednom periodu raditi na podršci svim vjerskim zajednicama i osluškivati njihove potrebe na terenu.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar na sveukupnoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni i ubuduće.

12.07.2024.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I MINISTARSTVA
U toku radovi na obnovi prostorija za smještaj vrtića Šip
12.07.2024.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U srijedu Help Desk sesija na temu
12.07.2024.
OBJAVLJENI REZULTATI JAVNOG POZIVA
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
Više vijesti