NASTAVAK PROJEKTA POVEĆANJA SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU

Nova saobraćajna signalizacija u Centru

Na osnovu zahtjeva i inicijativa naših sugrađana, a sa ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo u kontinuitetu realizuje projekat postavljanja nove saobraćajne signalizacije.

Tokom maja ove godine radnici firme Sacom d.o.o. izvršili su postavljanje nove i popravku postojeće signalizacije na više lokacija na području ove lokalne zajednice. 

U Ulici Čekaluša kod Srednje zubotehničke škole postavljen je ležeći policajac, a planirano je i postavljanje svjetlosne vertikalne signalizacije (solarnih treptača).

Postavljena su i dva saobraćajna ogledala na frekventnoj raskrsnici ulica Bardakčije i Himze Polovine, a na osnovu zahtjeva Savjeta Mjesne zajednice „Bardakčije“. Saobraćajni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja postavljen je preko puta Klinike za plućne bolesti „Podhrastovi“, a po zahtjevu Savjeta Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ na potezu od raskrsnice ulica Bardakčije i Humka do raskrsnice ulica Bardakčije i Hadžilojina.

Na postojeći saobraćajni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja na ulazu prema objektu Centra za socijalni rad u Ulici Zaima Šarca preko puta Osnovne škole „Alija Nametak“ postavljena je nova dopunska tabla osim vozila uposlenika Centra za socijalni rad. Postavljeno je i novo saobraćajno ogledalo na raskrsnici ulica Hamida Beširevića i Osmana Krupalije, a u Ulici Adnana Aslanija popravljeni su oštećeni znakovi za ležeće policajce. 

Novi saobraćajni znakovi za nailazak na put sa prvenstvom prolaza i dozvoljeni smjerovi postavljeni su na raskrsnici ulica Bolnička i Čekaluša, a saobraćajni znak za slijepu ulicu postavljen je na ulazu u Ulicu Strmac na području Mjesne zajednice „Bardakčije“.  

Postavljen je i saobraćajni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja sa dopunskom tablom 20 metara u Ulici 105. brigade. Na raskrsnici ulica Ašikovac i Mandrina postavljeno je novo ogledalo, a saobraćajni znak zabrana saobraćaja u jednom smjeru postavljen je na raskrsnici ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede.

Novi ležeći policajac i usporivač saobraćaja postavljeni su u Ulici Braće Begić, a u Ulici Nahorevska kod Pionirske doline postavljeni su usporivači brzine i pripadajući saobraćajni znakovi. Nova saobraćajna ogledala postavljena su i u Ulici Osmana Krupalije 24-26 kao i na raskrsnici ulica Himze Polovine i Breka Čikma.

Na ulazu u nekoliko krakova Ulice Panjina Kula postavljeni su saobraćajni znakovi „slijepa ulica“, a dva saobraćajna ogledala postavljena su u Ulici Hamida Beširevića preko puta broja 97. Na osnovu zahtjeva Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ postavljen je saobraćajni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja na ulazu u krak Ulice Mali Sedrenik 1-15. Postavljen je i znak „STOP“ na raskrsnici ulica Himze Polovine i Breka Čikma.

Na osnovu zahtjeva Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu postavljeni su novi znakovi zabrane saobraćaja osim vozila sa odobrenjem fakulteta na dva ulazna pristupna puta kod objekta fakulteta.

U narednom periodu, a u cilju trajnog rješavanja sigurnosti učenika, planiran je nastavak projekta postavljanja saobraćajne signalizacije kod osnovnih škola i to „Hasan Kikić“, „Nafija Sarajlić“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti