PREVENCIJA I RANA DETEKCIJA DEFORMACIJA KIČME

Održano predavanje u OŠ „Isak Samokovlija“

Danas je u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“ održano predavanje na temu „Prevencija i rana detekcija deformacija kičme kod djece školskog uzrasta“ u organizaciji Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

Nepravilno (loše) držanje često se susreće kod djece školskog uzrasta. Faze ubrzanog rasta i razvoja mogu dovesti do prolaznog mišičnog disbalansa i slabosti u držanju. Ukoliko se loše držanje i faktori koji ga pospješuju ne uoče na vrijeme, dugoročno može doći do ozbiljnih oštećenja na koštano-mišićnom sistemu. 

Predavači u sklopu navedenog projekta bili su prof. dr. Amila Kapetanović i dipl. fizioterapeut mr.sci. zdravstvenih nauka Đenan Pleho. Učesnici predavanja bili su osnovci, predstavnici sedmih, osmih i devetih razreda, nastavnici tjelesnog odgoja kao i predstavnici Vijeća roditelja. 

Također, kreirana je i brošura kao sastavni dio projekta „Prevencija i rana detekcija deformacija kičme kod djece školskog uzrasta“, a ista će biti dostupna široj javnosti u cilju podizanja svijesti o mogućim problemima vezanim za loše držanje kod djece.

U ime Općine Centar predavanju su prisustvovali šefica odsjeka za obrazovanje Elma Sultanić i predstavnik Službe za poslove Općinskog vijeća Almin Tajić, kao i članovi Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti