CENTRI ZA ZDRAVO STARENJE KAO DRUGI DOM

Predstavljeni projekti za osobe treće životne dobi

Jučer je u velikoj sali Općine Centar održana prezentacija projekta „Mreža centara za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo“ kojoj su prisustvovali načelnik Općine Centar Srđan Mandić, vijećnici Općinskog vijeća Centar Hidajet Porić i Samir Fazlić, te pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Na području općine Centar djeluju četiri centra za zdravo starenje kojima upravljaju udruženja „Zdravo živi/Sretno stari“ i „Generacija - centar za promociju i unapređenje zdravlja“. U tim centrima osobe treće životne dobi imaju 22 sekcije i radionice prilagođene njihovoj životnoj dobi. 

 

–Udruženja koja vode naše centre za zdravo starenje se takmiče u dobrim stvarima i kad god mislim da ste dostigli visoki nivo vi dokažete da možete još bolje. Zaista je zadovoljstvo sa vama sarađivati. Naša misija je da uslovi našim sugrađanima treće životne dobi budu što bolji, a od ove godine imamo rekordan iznos finansijskih sredstava za ovu namjenu koja su izdvojena iz općinskog budžeta, a radi se o iznosu od 240.000 KM. Izvršna i predstavnička vlast Općine Centar prepoznaje važnost rada ovih centara. Svi smo ujedinjeni da omogućimo što bolje uslove za naše sugrađane treće životne dobi, kazao je načelnik Mandić u svom obraćanju. 

 

O radu centara za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12, Mjesnoj zajednici „Soukbunar“ (Soukbunar 203), „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige te „Pionirska“ (Nahorevska 103) govorile su Emina Mašić i Sanela Feratović naglasivši značaj ovih centara za osobe treće životne dobi.

 

-U našim centrima svakodnevno članovi imaju priliku da osim ugodnog druženja svoje slobodno vrijeme provedu u savladavanju novih vještina i znanja u sekcijama i radionicama poput kulinarske sekcije, kurseva stranih jezika, terapijske vježbe, medicinskog savjetovanja, kreativne radionice... S obzirom na populaciju sa kojom radimo dosta se pažnje posvećuje zdravstvenim aktivnostima, očuvanju i unapređenju psiho-fizičkog zdravlja, redovnim mjerenjima nivoa holesterola i glukoze u krvi, krvnog pritiska i organizovanju redovnih zdravstvenih pregleda za šta vodimo zdravstvene kartone naših korisnika. Također organizujemo i predavanja stručnjaka iz oblasti zdravstva. Naši članovi aktivno učestvuju u dosta projekata koje realizuju službe Općine Centar, te su redovni u odlascima na organizovane izlete i ekskurzije, objasnile su Mašić i Feratović.

 

Korisnici centara za zdravo starenje govorili su o svom iskustvu i značaju centara koje smatraju svojim drugim domom. Za sve prisutne članovi su pripremili prigodan kulturno-zabavni program uz učešće učenika Osnove škole „Nafija Sarajlić“, a u auli velike sale upriličena je izložba likovnih radova i rukotvorina članova likovne sekcije iz Centra za zdravo starenje „Razigrani dani“. Prezentaciji rada centra je također prisustvovala i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti