DOBITNIK NAGRADE „BOSANSKI STEĆAK“

Načelnik Mandić ugostio pisca Iliju Trojanowa

Danas je u prostorijama Općine Centar načelnik Srđan Mandić ugostio predsjednika Organizacionog odbora 62. Sarajevskih dana poezije Nazifa Hasanbegovića i dobitnika nagrade „Bosanski stećak“ Iliju Trojanowa.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije je započela svoje postojanje 1962. godine, a Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine u okviru manifestacije dodjeljuje nagradu pod nazivom „Bosanski stećak”.

Na ovogodišnjim Sarajevskim danima poezije učestvovali su autori iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Irana, Luksemburga, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Bugarske, Velike Britanije i drugih zemalja svijeta. 

Dobitnik nagrade „Bosanski stećak” ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije je bugarsko-austrijski pisac Ilija Trojanow.

Načelnik Mandić naglasio je da Općina Centar sa zadovoljstvom podržava kulturne manifestacije koje imaju za cilj očuvanje književnih vrijednosti i pisane riječi u BiH.

-Koristim priliku da gospodinu Trojanowu poželim dobrodošlicu u Općinu Centar i čestitam na osvojenoj nagradi. S obzirom na značaj i važnost Društva pisaca BiH, ali i manifestacije Sarajevski dani poezije sretni smo što možemo pomoći u skladu sa našim mogućnostima, poručio je Mandić.

Hasanbegović se zahvalio načelniku Mandiću na gostoprimstvu i podršci u realizaciji projekata Društva pisaca u Bosni i Hercegovini.

-Želim da vam se zahvalim za pomoć u organizaciji festivala 62. Sarajevski dani poezije. Nagrada „Bosanski stećak” dodjeljuje se autorima koji između ostalog promoviraju naš grad. Trojanow je jedan dio svog života proveo u Sarajevu, a planira pisati i roman u kojem će svoje mjesto pronaći upravo ovaj grad, kazao je Hasanbegović.

Trojanow se zahvalio načelniku Mandiću na gostoprimstvu naglasivši da uvijek rado dođe u Sarajevo, a ove godine pripala mu je čast da sa sobom ponese i vrijednu nagradu. 

Da podsjetimo, Općina Centar finansijski je podržala organizaciju 62. Sarajevskih dana poezije koji su počeli 9. maja, a trajat će do 14. maja ove godine. 

Današnjem prijemu prisustvovala je i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti