U ULICAMA KOŠEVO I DEJZINA BIKIĆA

Postavljeni kontejneri za odlaganje elektronskog otpada

Na osnovu odobrenja Općine Centar i potpisanog memoranduma o saradnji, predstavnici firme „ZEOS“ eko-sistem d.o.o. Sarajevo postavili su kontejnere za odlaganje e-otpada u ulicama Koševo i Dejzina Bikića na Šipu.

Novi kontejneri za električni i elektronski otpad su postavljeni pored prethodno instaliranih kontejnera za selektivno odlaganje otpada. Navedena aktivnost je provedena nakon što se Općina Centar prijavila na javni poziv koji je objavila pomenuta firma za realizaciju projekta u vrijednosti od 200.000 KM za postavljanje besplatnih kontejnera za odlaganje e-otpada u općinama širom Federacije BiH. 

 

Kao rezultat ovog projekta planirano je prikupljanje minimalno 300 kilograma e-otpada po kontejneru, koji više neće biti odlagan zajedno sa miješanim komunalnim otpadom. Na ovaj način će biti povećana svijest stanovništva o značaju odvojenog odlaganja ove vrste otpada. 

 

U postavljene kontejnere je moguće doložiti manji e-otpad poput malih aparata (eklektični mikseri, pegle, vage, satovi, blenderi, kuhala, električni noževi, mlinovi za kafu, tosteri, pekači hljeba, kompjuterska oprema, mobilni telefone, laptopi, printeri, zvučnici, digitroni, kamere... te igračke koje su radile na baterije ili struju kao i aparati za šišanje, brijanje, usisivači, ventilatori, stolne svjetiljke...)

 

Ukoliko sugrađani imaju potrebu da predaju veći električni otpad mogu putem web stranice: www.zeos.ba u rubrici „Upravljanje e-otpadom" popuniti obrazac za predaju e-otpada poput starih veš mašina, frižidera... 

 

Firma „ZEOS“ eko-sistem d.o.o. Sarajevo je ovlašteni operater sistema za upravljanje električnog i elektronskog otpada na osnovu rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH. 

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti