DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA

Svečano obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda „Soukbunar“ održana je danas ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici, gdje su upisana imena 109 šehida i poginulih boraca.

Obilježavanje godišnjice ovog odreda čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH se kao i svake godine održava u okviru Dana Općine Centar. Manifestaciji su u ime Općine Centar prisustvovali općinski načelnik Srđan Mandić, vijećnici Općinskog vijeća Samir Fazlić, Lajla Ćosović i Đenan Muminović, kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, stanovnici Soukbunara, predstavnici boračkih organizacija iz Centra, te kao posebni gosti učenici osnovnih škola „Hasan Kaimija“, i „Vladislav Skarić“, kao i članovi Udruženja „Maloljetni borci općine Centar“.  

-Sa ovog mjesta upućujem poseban pozdrav mojim saborcima i posebno mi je drago što danas vidim vas djeco u ime 1.601 ubijenog vašeg vršnjaka i 109 imena uklesanih u ovo spomen-obilježje. Mi se zbog obaveze prema njima moramo svaki dan prisjećati dešavanja tokom agresije na naš grad i BiH zbog vas budućih generacija. Zahvaljujući borbi naših saboraca mi smo danas u mogućnosti da obilježavamo Dane Općine Centar čime potvrđujemo opstojnost naše Bosne i Hercegovine kao multinacionalne i multikonfesionalne države, kao što je to ona oduvijek bila, zahvaljujući žrtvi najboljih među nama čija imena su uklesana na ovo spomen-obilježje. Dolaze mlađe generacije koje moraju znati koliki je značaj naše borbe tokom proteklog rata, kako se njima ne bi ista situacija ponovila, poručio je načelnik Mandić. 

Na kraju ove manifestacije prvo su delegacije Općine Centar i boračkih udruženja položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“, te su nakon toga uručene zahvalnice najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za doprinos obilježavanju Dana odreda „Soukbunar“. 

Prije centralne manifestacije, a u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Odreda Soukbunar, tokom dana delegacije su položile cvijeće na mjestu stradanja rahmetli Dževada Begića Đilde, ispred spomen-obilježja „Maloljetnim borcima općine Centar“ i Mjesne zajednice „Soukbunar“, na mezarju „Vilin Potok“, te na Jevrejskom groblju. 

Također se u čast godišnjice Odreda „Soukbunar“ na sportskom igralištu Bosut danas održava malonogometni turnir na kojem nastupaju veterani odreda i najmlađi. 

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti