U POVODU DANA OPĆINE CENTAR URUČENI BESPLATNI VAUČERI

Prezentovan idejni projekat Otvorenog kina 1. maj

Sinoć je u ljetnom kinu „Bosna“, nekadašnje kino „1. maj“ u Alipašinoj ulici na broju 19, upriličen događaj na kome je prezentovan idejni projekat budućeg „Otvorenog kina 1. maj“, te su uručeni besplatni vaučeri mladima za posjetu kulturnim i sportskim događajima na području ove općine.

Prezentaciji projekta u ime Općine Centar, kao organizatora događaja, prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić, vijećnici Denis Challenger i Hamdija Hasanović, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i predstavnik  Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih Armin Terzimehić. Prezentaciju idejnog projekta je održala arhitektica Dunja Krvavac koja je objasnila najbitnije elemente svog idejnog projekta koji ima za cilj  ponovno stavljanje u funkciju ovog prostora velikog potencijala za društvena dešavanja. Kako je objasnila Krvavac finansijsku podršku ovom projektu su pružili Općina Centar i kantonalno Ministarstvo kulture i sporta, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa projekat još nije realizovan. –Večerašnji događaj je organizovan u čast dana Opštine Centar kao sjećanje na majska dešavanja 1992. godine kada se rješavala sudbina ovog grada, države BiH i samim tim Opštine Centar. Naša misija je da vama mladim generacijama prenesemo kulturu sjećanja na te slavne dane naše borbe kako se vama ne bi nešto slično ponovilo, zato su nam jako važne ove manifestacije. Želimo da Opština Centar bude vaša opština i da mladi preuzmu inicijativu u važnim procesima. Imamo projekat za ovaj prostor i novac i dobru volju, od čega je preostalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za što treba vremena ali mi smo ustrajni da ovaj projekat otvorenog kina privedemo kraju. Također ćemo večeras podijeliti vaučere za besplatne predstave, kulturne i sportske aktivnosti čime želimo da naša omladina posjećuje što više pozorišne predstave, kino projekcije i da se bave sportom u 22 institucije sa kojima smo potpisali memorandum o saradnji. Zajedno možemo realizovati jako puno lijepih stvari, poručio je Mandić. 

 

 

Dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić i vijećnik Hamdija Hasanović su nakon svog govora o značaju ovog projekta i stavljanje kapaciteta Općine Centar u službu mladih zajedno sa načelnikom Mandićem uručili besplatne vaučere mladima koji će ih moći iskoristiti tokom cijele 2023. godine.  U okviru ovog projekta, koji je pokrenut na prijedlog Komisije za mlade, a realizovan putem Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar, obezbijeđeno je 100 besplatnih vaučera za mlade, za posjetu kulturnim i sportskim institucijama na području općine Centar Sarajevo. Svi zainteresovani za besplatne vaučere još mogu podnijeti zahtjev Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport – Odsjek za kulturu i sport putem e-mail adrese: mladi@centar.ba. Za sve dodatne informacije zainteresovana lica mogu pozvati broj telefona 033 562 384 i 033 562 393.

 

Na događaju je također objavljena informacija da se Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, našao u finalu izbora omladinske prijestolnice Evrope 2026 u konkurenciji 13 europskih zemalja, od kojih je 5 ušlo u uži izbor. U pripremi i izradi aplikacije učestvovali su i predstavnici Općine Centar sa još tri gradske općine i Gradom Sarajevom. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti