OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar

U povodu Dana Općine Centar, koji se obilježavaju od 2. do 9. maja, danas je u velikoj sali Općine Centar održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar.

Svečanom skupu su, osim rukovodstva Općinskog vijeća, vijećnika i predstavnika Općine, prisustvovali borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja, udruženja logoraša i civilnih žrtava rata, te drugi brojni gosti.

Nakon intoniranja državne himne učesnici svečanog skupa su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim nevinim žrtvama koji su svoje živote izgubili tokom agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.  

Ovom prilikom su također prisutni minutom šutnje odali počast nevino stradalim učenicima i osoblju Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Općinski načelnik Srđan Mandić je, čestitajući prisutnima Dane Općine Centar, u svom obraćanju podsjetio na značaj  2. maja 1992. godine.

- Prošla je 31 godina od dana koji je bio presudan u odbrani državnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine, tek dva mjeseca nakon najvećeg političkog izjašnjavanja građana o sudbini svoje zemlje u njenoj dugoj historiji i proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.  Općina Centar Sarajevo je ponosna što historijski 2. maj slavi kao svoj rođendan, prije svega kao dan sjećanja i najdubljeg poštovanja prema šehidima i poginulim borcima i živim herojima odbrane naše općine, Sarajeva i naše države koji su srcem ustali protiv agresije i nasilja gradeći organiziran antifašistički, odbrambeni i narodno-oslobodilački otpor agresiji na našu državu. I danas ističemo spremnost da snažno podržimo pripadnike boračke populacije i njihove porodice. Naša obaveza prema najboljim sinovima koje je iznjedrila Bosna i Hercegovina je da tri decenije nakon okončanja rata svima njima obezbijedimo život dostojan čovjeka. Poštovani borci, dragi heroji, u ime Općine Centar hvala vam što ste nam darovali slobodu. Neka je rahmet veliki i vječni mir šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote darovali odbrani svoje jedine domovine. Neka djecu naših boraca i sve naše građane osvjetljava put nade, dobra i napretka u svim vremenima koja dolaze. Dragi saborci, dragi gosti, poštovani vijećnici, sugrađani, još jednom čestitam vam Dan Općine Centar Sarajevo, poručio je načelnik Mandić.

 Prisutnima  se obratio i ratni komandant bataljona 105. motorizovane brigade Enver Krluč  te je kazao da mu je pripala velika čast da se danas obrati u ime koordinacije boračkih udruženja sa Centra. 

–Mi odajemo priznanje i duboko poštovanje prema našim šehidima, poginulim borcima, ubijenoj djeci, sugrađanima koji su dali ogroman doprinos i svoje živote u odbrani ove općine, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Danas želim govoriti o običnim građanima, golobradim mladićima koji su svojim srcem i odvažnošću samoorganizujući se stali u odbranu svog grada od agresije. Mi tada slabo naoružani nismo znali protiv koga se borimo, al smo znali koliko vrijedimo i za što se borimo i to za goli opstanak ili nestanak. Zahvaljujući našoj jedinstvenosti i borbenosti mi smo se uspjeli organizovati kroz teritorijalnu odbranu, Patriotsku ligu, Zelene beretke, Specijalnu jedinicu MUP-a RBiH i Odred Bosna, koja je svojim iskustvom i vještinom odbranila našu državu. Drugi maj je simbol otpora i odbrane naših gazija, hrabrih branioca od agresora JNA koja je bila četvrta sila u Evropi, poručio je Krluč.

Ovogodišnjim dobitnicima su na svečanoj sjednici uručena priznanja Općine Centar. Općinsko vijeće je na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, donijelo odluku o dodjeli općinskih priznanja. Dobitnici „Povelje sa zlatnim ljiljanima“ su: Edin Ćosović, Nermin Hadžović i Nermin Sokolović, „Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom“ dodijeljena je Senadu Bešiću i Mustafu Pašiću, dok je priznanje „Povelja sa grbom Općine Centar“ uručena JU Biblioteka Sarajevo, Košarkaškom klubu „Koš“ i Omaru Bojčiću te  „Zahvalnica sa grbom Općine Centar“ dodijeljena je Gorskoj službi spašavanja stanica Sarajevo, kao i Mladenu Jeličiću – Troki.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pripadnik Durge policijske uprave - Policijske stanice Centar Edin Bajrović proglašen je za „Naj policajca“ u općini Centar u 2022. godini. Ovo priznanje Bajrović je dobio za izuzetne rezultate koje u višegodišnjem kontinuitetu ostvaruje u svim oblastima rada, a naročito za saradnju sa lokalnom zajednicom u rješavanju problema i u onim oblastima koje nisu u isključivoj nadležnosti policije, doprinoseći poboljšanju uslova i kvaliteta života prvenstveno građana općine Centar.

Svečani skup je uveličan nastupom hora Osnovne škole „Safvet Beg Bašagić“ i horom „Note“, te kulturno-umjetničkim programom koji je pripremila Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti