OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar

U povodu Dana Općine Centar, koji se obilježavaju od 2. do 9. maja, danas je u velikoj sali Općine Centar održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar.

Svečanom skupu su, osim rukovodstva Općinskog vijeća, vijećnika i predstavnika Općine, prisustvovali borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja, udruženja logoraša i civilnih žrtava rata, te drugi brojni gosti.

Nakon intoniranja državne himne učesnici svečanog skupa su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim nevinim žrtvama koji su svoje živote izgubili tokom agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.  

Ovom prilikom su također prisutni minutom šutnje odali počast nevino stradalim učenicima i osoblju Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Općinski načelnik Srđan Mandić je, čestitajući prisutnima Dane Općine Centar, u svom obraćanju podsjetio na značaj  2. maja 1992. godine.

- Prošla je 31 godina od dana koji je bio presudan u odbrani državnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine, tek dva mjeseca nakon najvećeg političkog izjašnjavanja građana o sudbini svoje zemlje u njenoj dugoj historiji i proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.  Općina Centar Sarajevo je ponosna što historijski 2. maj slavi kao svoj rođendan, prije svega kao dan sjećanja i najdubljeg poštovanja prema šehidima i poginulim borcima i živim herojima odbrane naše općine, Sarajeva i naše države koji su srcem ustali protiv agresije i nasilja gradeći organiziran antifašistički, odbrambeni i narodno-oslobodilački otpor agresiji na našu državu. I danas ističemo spremnost da snažno podržimo pripadnike boračke populacije i njihove porodice. Naša obaveza prema najboljim sinovima koje je iznjedrila Bosna i Hercegovina je da tri decenije nakon okončanja rata svima njima obezbijedimo život dostojan čovjeka. Poštovani borci, dragi heroji, u ime Općine Centar hvala vam što ste nam darovali slobodu. Neka je rahmet veliki i vječni mir šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote darovali odbrani svoje jedine domovine. Neka djecu naših boraca i sve naše građane osvjetljava put nade, dobra i napretka u svim vremenima koja dolaze. Dragi saborci, dragi gosti, poštovani vijećnici, sugrađani, još jednom čestitam vam Dan Općine Centar Sarajevo, poručio je načelnik Mandić.

 Prisutnima  se obratio i ratni komandant bataljona 105. motorizovane brigade Enver Krluč  te je kazao da mu je pripala velika čast da se danas obrati u ime koordinacije boračkih udruženja sa Centra. 

–Mi odajemo priznanje i duboko poštovanje prema našim šehidima, poginulim borcima, ubijenoj djeci, sugrađanima koji su dali ogroman doprinos i svoje živote u odbrani ove općine, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Danas želim govoriti o običnim građanima, golobradim mladićima koji su svojim srcem i odvažnošću samoorganizujući se stali u odbranu svog grada od agresije. Mi tada slabo naoružani nismo znali protiv koga se borimo, al smo znali koliko vrijedimo i za što se borimo i to za goli opstanak ili nestanak. Zahvaljujući našoj jedinstvenosti i borbenosti mi smo se uspjeli organizovati kroz teritorijalnu odbranu, Patriotsku ligu, Zelene beretke, Specijalnu jedinicu MUP-a RBiH i Odred Bosna, koja je svojim iskustvom i vještinom odbranila našu državu. Drugi maj je simbol otpora i odbrane naših gazija, hrabrih branioca od agresora JNA koja je bila četvrta sila u Evropi, poručio je Krluč.

Ovogodišnjim dobitnicima su na svečanoj sjednici uručena priznanja Općine Centar. Općinsko vijeće je na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, donijelo odluku o dodjeli općinskih priznanja. Dobitnici „Povelje sa zlatnim ljiljanima“ su: Edin Ćosović, Nermin Hadžović i Nermin Sokolović, „Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom“ dodijeljena je Senadu Bešiću i Mustafu Pašiću, dok je priznanje „Povelja sa grbom Općine Centar“ uručena JU Biblioteka Sarajevo, Košarkaškom klubu „Koš“ i Omaru Bojčiću te  „Zahvalnica sa grbom Općine Centar“ dodijeljena je Gorskoj službi spašavanja stanica Sarajevo, kao i Mladenu Jeličiću – Troki.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pripadnik Durge policijske uprave - Policijske stanice Centar Edin Bajrović proglašen je za „Naj policajca“ u općini Centar u 2022. godini. Ovo priznanje Bajrović je dobio za izuzetne rezultate koje u višegodišnjem kontinuitetu ostvaruje u svim oblastima rada, a naročito za saradnju sa lokalnom zajednicom u rješavanju problema i u onim oblastima koje nisu u isključivoj nadležnosti policije, doprinoseći poboljšanju uslova i kvaliteta života prvenstveno građana općine Centar.

Svečani skup je uveličan nastupom hora Osnovne škole „Safvet Beg Bašagić“ i horom „Note“, te kulturno-umjetničkim programom koji je pripremila Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar.

 

19.04.2024.
OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI MILION KM
Izmještanje dijela kanalizacione mreže na Šipu za Prvu transverzalu
19.04.2024.
URBACT PROJEKAT „C4TALENT“
Održan sastanak u cilju kreiranja lokalnog akcionog plana
19.04.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Proširenje sistema video nadzora na području MZ „Crni vrh-Gorica“
Više vijesti