U POVODU DANA OPĆINE CENTAR

Otvorena izložba „Između fašizma i antifašizma“

Jučer je u prostorijama atomskog skloništa u Ulici Husrefa Redžića 4 na Ciglanama otvorena izložba fotografija pod nazivom „Između fašizma i antifašizma u 11 činova“.

Izložbu su, u povodu Dana mladih općine Centar, upriličili Komisija Općinskog vijeća za pitanja mladih u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ i Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine. 

Izložbu je otvorio načelnik Općine Centar Srđan Mandić. 

-Ovo je rezultat zalaganja i vrijednog rada članova naše Komisije sa predstavnicima Historijskog muzeja BiH. Nadam se da objekti poput ovog atomskog skloništa nikada neće poslužiti njihovoj namjenu već da u njima organizujemo dešavanja iz kulture i umjetnosti posebno namijenjene mladima, kako bismo opravdali epitet Opštine za mlade, kazao je načelnik Mandić u svom obraćanju. 

Kao posebni gosti na otvaranju izložbe bili su učenici devetog razreda Osnovne škole „Nafija Sarajlić“. 

Kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić bila je vodič kroz izložbu te je objasnila kako je izložba tematski podijeljena na dva dijela, jedan predstavlja zlo fašizma, a drugi dio prikazuje svijetle trenutke u toj borbi dobra i zla. 

- Naš muzej je osnovan 1945. godine sa idejom čuvanja priča o Drugom svjetskom ratu. Također naš muzej želi da prenese mlađim generacijama vrijednosti jednog vremena i da nam pokaže koje su lekcije iz prošlosti koje možemo da naučimo. Ova izložba, koja je posvećena Drugom svjetskom ratu, je već bila predstavljena u nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine i inostranstva. Izloženi materijal nam može itekako otkriti koji su društveni problemi koji dovode do ratova u svijetu. Jedan od prvih radova je rad jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika Voje Dimitrijevića pod nazivom „Fašizam caruje“ iz 1939. godine, gdje je želio pokazati kako dolazi do začetaka rata, objasnila je Hodžić.  

Otvaranju izložbe su također u ime Općine Centar prisustvovali vijećnik Denis Challenger, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, direktor JU „Centar kulture i mladih“ Ernis Šljivo, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, član Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih Almin Terzimehić, te jedan od najboljih bh fotografa Almin Zrno.   

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti