PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR

Organizacioni odbor utvrdio finalni program aktivnosti

Održan je treći sastanak Organizacionog odbora za realizaciju programa aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2023. godine.

Na ovom sastanku utvrđen je finalni program aktivnosti i manifestacija koje se na području općine Centar tradicionalno održavaju u povodu 2. maja – Dana Općine Centar, s ciljem sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada tog dana ratne 1992. godine.

 

Programom obilježavanja Dana Općine Centar planirano je da delegacije Općine i boračkih udruženja 2. i 3. maja obiđu šehidsko mezarje Kovači, te spomen-obilježja i gradska groblja gdje će položiti cvijeće i na dostojanstven način odati dužnu počast svim šehidima i poginulim borcima iz dva protekla rata, kao i civilnim žrtvama rata.

 

Održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar planirano je 4. maja, a pored prigodnog kulturno-umjetničkog programa na sjednici će biti dodijeljena i ovogodišnja općinska priznanja kao i priznanje za najboljeg policajca MUP-a KS, te novčane pomoći porodicama pripadnika boračke populacije.

 

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, narednog dana – 6. maj, na Soukbunaru će biti obilježen Dan odreda Soukbunar. Pripadnici odreda, kao i delegacija Općine tokom dana položit će cvijeće na spomen-obilježja. Centralna manifestacija biće održana na platou ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“. Također će biti organizovan i malonogometni turnir na kome će nastupiti veterani ovog odreda i mališani.

 

Obilježavanje Dana mladih Općine Centar je planirano od 4. do 9. maja, za šta je Komisija Općinskog vijeća za mlade u saradnji sa upravom Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ pripremila zanimljiv i bogat program za sve uzraste posebno za mlade. 

 

Organizacioni odbor je također usvojio odluku da se u okviru Dana Općine Centar, organizuje posjeta učenika 9. razreda iz 13 osnovnih škola sa Centra Ratnom tunelu D-B.

 

„Old Timer klub Sarajevo“ također 6. i 7. maja ispred centra Aria na Trgu djece Sarajeva odnosno Narodnog pozorišta Sarajevo organizovat će, u čast Dana Općine Centar, međunarodne oldtimer susrete, dok će Udruženje građana „Urban Management“ na platou ispred centra Aria (Trg djece Sarajeva) od 6. do 10. maja 2023. godine održati proljetni „Urban Mix Market“ rukotvorina i domaćih proizvoda. Na istoj lokaciji će „Auto 4x4 Klub“ organizovati auto show koji će trajati od 4. do 10. maja. Na platou ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, 6. maja u organizaciji Udruženja ekologa „Arboretum-botanička bašta“ biće održana likovna radionica za učenike iz osnovnih škola sa Centra pod nazivom „Sloboda u srcu“. Udruženje „Dio srca“ će također organizovati Gastro fest i Sajam ljekobilja na platou ispred Aria centra u periodu od 6. do 10. maja 2023. godine. 

 

U radu Organizacionog odbora, osim predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar, također učestvuju pripadnici boračkih udruženja iz Centra, te predstavnici javnih ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ i „Centar kulture i mladih“. 

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti