CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Realizovani mnogobrojni programi i projekti za djecu i mlade

Javna ustanova „Centar kulture i mladih“, čiji je osnivač Općina Centar, prošle sedmice je realizovala niz zanimljivih umjetničkih i edukativnih projekata i programa za djecu i mlade.

U utorak, 18. aprila, umjetnik Emir Durmišević, koji se već dugi niz godina profesionalno bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom, učenicima starijih razreda Osnovne škole „Šip“, predstavio je projekat „Kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine”. Svoje bogato znanje i dugogodišnje pedagoško iskustvo, na  interesantan način, prenio je prisutnim učenicima.

Istoga dana, učenici Gimnazije „Obala“, Srednje građevinsko-geodetske škole  i  Prve gimnazije, družili su se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Radi se o kombiniranju klasične nastave i pedagogije sa novim oblikom teatarskog predavanja, sa primjesama humora. Tema navedenog predavanja bila je „Klimatske promjene“.

U srijedu, 19. aprila, realizovala su se tri kulturna događaja. Umjetnik, Emir Durmišević, putovanje kroz historiju srednjovjekovne bosanske države, promovišući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, prezentirao je učenicima Osnovne škole „Katolički školski centar Sv. Josip”. Učenici su imali priliku upoznati se sa  bogatom kulturom naše zemlje, kroz razgovore, radove i ilustracije, sa ciljem obilaska historijskih lokacija.

Projekat „Pričanje bajki i radionica za izradu lutaka - vuneno pozorištance“, prošle  sedmice ugostili su učenike  Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“. Željka Lemez, umjetnički rukovodilac Udruženja „Bajka“, prvo je mališanima pročitala bajku „Mala vila“, a poslije toga pokazala tehniku filcanja i pravljenja lutaka od vune.

Predstava za djecu „Bajka o ribaru i ribici”, održana je učenicima nižih razreda Osnovne škole „Šip“. Mališani su uživali u umjetničkim kreacijama Elme Ahmetović i Senada Bostandžića, priči o poznatom motivu mnogih bajki - ribara i zlatne ribice. Bogat i raznovrstan program Centra kulture i mladih, očekuje nas i u ovoj sedmici.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti