ODŽAN OKRUGLI STO „ZDRAVLJE ZA SVE...“

Značajna ulaganja za poboljšanje zdravstva

U povodu 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja, danas je u velikoj sali Općine Centar održan okrugli sto na temu „Zdravlje za sve – porodična medicina temelj zdravlja za sve“. Organizatori su Zdravstveni savjet Općine Centar, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo te Javna ustanova „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“.

Moderator okruglog stola je bila prim. Dr. Emira Tanović - Mikulec. U uvodnoj sesiji prisutnima su se obratili kantonalni ministar zdravstva prof. dr. Haris Vranić, direktorica JU „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“ Alma Bungur, kao i predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Centar dr. Bakir Nakaš koji je govorio o 75 godina postojanja Svjetske zdravstvene organizacije i njenoj ulozi u globalnom poboljšanju zdravlja svjetske populacije.

 

U svom obraćanju načelnik Općine Centar Srđan Mandić je naglasio značajnu ulogu porodične medicine u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, kao i u pružanju osnovne zdravstvene zaštite. - Opština Centar je u protekle dvije godine preduzela čitav niz aktivnosti za poboljšanje stanja u ovom veoma značajnom sektoru. Podrška zdravstvenom sektoru i zaštiti zdravlja građana ogledala se u sljedećem: Javnoj ustanovi Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo 2021 godine dodijeljeno je 100.000 KM za finansiranje projekta rekonstrukcije i adaptacije prostora za potrebe Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo. Naredne godine smo Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS za nabavku sterilizatora donirali 20.000 KM, dok smo te iste godine Javnoj ustanovi „Dom zdravlja Kantona Sarajevo" za sufinansiranje rekonstrukcije ambulante obiteljske/porodične medicine Jablanička u ulici Fehima ef. Čurčića broj 3 donirali  60.000 KM, kao i 30.000 KM za nabavku stomatološkog materijala. Tokom ove dvije kalendarske godine za nabavku neophodnih medikamenata i participaciju u liječenju 47 osoba oboljelih od leukemije, hepatitisa B i C i drugih teških hroničnih bolesti uplaćeno je 127.036 KM, za novčanu pomoć za sufinansiranje vantjelesne oplodnje za 80 bračnih parova, utrošeno je 94.850 KM, za novčanu pomoć za kupovinu lijekova za 261 penzionera sa područja općine Centar Sarajevo utrošeno je 67.675 KM, a iznos od 143.396 KM je iskorišten za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za liječenje 240 lica u stanju socijalne potrebe. Pored navedenog za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite za lica u stanju socijalne potrebe obezbijeđeno je 50.000 KM. Uz sve navedeno otvorili smo ambulantu u Mjesnoj zajednici „Pionirska dolina“ i prostorije nove ambulante na Šipu. Domu zdravlja Vrazova donirano je sanitetsko vozilo i potrebna medicinska oprema, koju je Općina Centar nabavila za potrebe Službe za medicinsku pomoć JU ,,Dom zdravlja Kantona Sarajevo“, objasnio je Mandić. 

 

Na temu „Politika Zdravlje za sve Svjetske zdravstvene organizacije“ je govorio dr. Damir Abdulahović, dok je dr. Amela Kečo, direktorica Doma zdravlja Vrazova, govorila o porodičnoj medicini kao temelju zdravlja za sve. Ovom prilikom se kao pozitivan primjer je navela Općinu Centar koja je finansijski pomogla izgradnju i obnovu objekata za smještaj ambulanti porodične medicine na Šipu, Pionirskoj dolini i na Višnjiku, čime je umnogome poboljšana i približena zdravstvena usluga sugrađanima. Pitanje „Kako nam je zdravlje? je postavila i odgovorila dr. Seniha Čelik kao posljednji panelista današnjeg okruglog stola.  

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti