OBILJEŽEN DAN PRVE I DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO

Načelnik Mandić prisustvovao svečanim priredbama

Jučer su održane svečane priredbe povodom obilježavanja Dana škole Prve i Druge gimnazije Sarajevo. Priredbama su u ime Općine Centar prisustvovali načelnik Srđan Mandić sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević, a načelnik se učenicima i gostima kratko obratio.

Davne 1905. godine osnovana je „Mala realka“, koja je već sljedeće godine dobila još jedan razred i postala "Velika realka". Nakon Prvog svjetskog rata ova škola postaje „Druga muška realna gimnazija". Tokom Drugog svjetskog rata zgrada gimnazije biva uništena, a nova zgrada u ulici Sutjeska broj 1 je izgrađena 1959. godine. godina Druga gimnazija postaje Matematičko-informatička gimnazija „Ognjen Prica". Jedan period tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva 1992. godine škola je prekinula sa radom, dok su školske prostorije služile kao privremeni smještaj za izbjeglice. Jučer je Druga gimnazija Sarajevo svečanom priredbom proslavila svoj 118. rođendan.

 

Prva gimnazija u Sarajevu najstarija je sekularna srednjoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1879. godine ukazom Zemaljske vlade, a odlukom austrijskog cara i ugarskog kralja Franje Josipa. To je bila prva državna srednja škola interkonfesionalnog karaktera koja je, kako je ostalo zapisano, „učenicima svih narodnosti u BiH širom otvorila vrata“. Škola je prigodnom svečanošću otvorena 6. novembra 1879. godine, a u prvi razred su upisana 42 đaka. 1890. godine dovršena je gradnja državne zgrade prema zamisli projektanata Karla Paržika i Augusta Butscha u neorenesansnom stilu. Početkom školske 1891/1892. godine zgrada gimnazije je smještena na mjesto gdje se i danas nalazi. U početku se zvala Carska kraljevska realna gimnazija, a 1883. godine postaje Klasična gimnazija. Početkom školske 1883/1884. godine otvara se peti razred i mijenja se naziv u Velika gimnazija. To je ime zadržala sve do 1922. godine kada je preimenovana u Prvu gimnaziju. Jučer je Prva gimnazija Sarajevo svečanom priredbom proslavila svoj 144. rođendan. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti