GALERIJA CENTRA KULTURE I MLADIH

Izložba fotografija povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva

Sutra 6. aprila na Dan grada Sarajeva u galeriji Centra kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, biće otvorena izložba „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča”.
Izložba fotografija povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva

Na izložbi će biti prikazane odabrane fotografije starog Sarajeva iz arhiva Zemaljskog muzeja Sarajeva. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje historije fotografije u Bosni i Hercegovini.

Unutar te velike baze, najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka, s više od 6000 negativa na staklenim pločama, koja datira iz vremena kraja 19. i početka 20. stoljeća. Takvim, izuzetno vrijednim, osjetljivim i samim time ugroženim zbirkama daje se prednost i posvećuje posebna pažnja u procesu restauracije, konzervacije i digitalizacije.

Ova izložba je ujedno i sjećanje  na jednog  od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Franje Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH.

Izložba i monografija „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.”, predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina. Navedena zbirka broji korpus od oko 5.000 objedinjenih negativa.

Izložba će biti otvorena sutra u galeriji Centra kulture i mladih u 14 sati. Ulica Jelića broj 1. Izložba će trajati do 27. aprila 2023. godine.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti