Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti započelo obilježavanje Dana opsade Sarajeva

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično je počela opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je 11.541 stanovnik Sarajeva, uključujući 1.601 dijete.

Tim povodom su danas, u organizaciji Gradske uprave Sarajeva,  delegacije više nivoa vlasti zajedno sa predstavnicima boračkih i udruženja civilnih žrtava rata, polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti započeli sa obilježavanjem 5. aprila – Dana opsade Sarajeva.

 

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-ploče na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić na Vrbanji. Suada i Olga su na ovom mostu, kao prve civilne žrtve rata višegodišnje opsade Sarajeva,  tokom građanskog bunta protiv početka rata u Bosni i Hercegovini izgubile svoje živote.

 

Nakon toga delegacije su položile cvijeća ispred spomenika „Dobrinjska barikada“ podignut u spomen na borce i civile koji su poginuli na ovom području u periodu opsade Sarajeva 1992 – 1995. godine. Delegaciju Općine Centar su činili vijećnik Samir Fazlić, te Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Danas je također upriličeno i obilježavanje 31. godišnjice utemeljena Hrvatskog vijeća odbrane BiH koji su na Rimokatoličkom groblju sveti Josip polaganjem cvijeća i vijenaca odali dužnu počast svim poginulim i preminulim pripadnicima ove brigade. U obilježavanju godišnjice su također učestvovali predstavnici Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti