ZAŠTITA I OBNOVA SPECIJALNIH ZBIRKI

Podrška Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismetom Ovčinom danas potpisao ugovor o realizaciji sredstava namijenjenih čuvanje, zaštitu i obnovu specijalnih zbirki koje čuva Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Na osnovu ovog potpisanog dokumenta iz budžeta Općine Centar za ovu godinu biće izdvojen iznos od 10.000 KM za pomenutu namjenu. Kako je navedeno sredstva će nadležna služba Općine Centar uplatiti na račun NUB.

Tokom posjete, načelnik Mandić obišao je čitaonice, Specijalne zbirke, kao i druge odjele Biblioteke.

-Institucije koji su nosioci pisane riječi i kulture Općina Centar će u okviru svojih mogućnosti uvijek nastojati  finansijski podržavati što je više moguće. Približiti nacionalno i univerzitetsko knjižno blago NUB-a mladima, pomoći u digitalizaciji i očuvanju vrijednih dokumenata, takođe je obaveza svih nas, izjavio je načelnik Mandić.

Direktor Ovčina se zahvalio načelniku Mandiću i Općini Centar na ovoj i dosadašnjoj podršci Općine Centar u radu ove biblioteke.

 –Sa ovom finansijskom podrškom mi ćemo nastaviti raditi na očuvanju bogatog, kulturnog i vjekovnog naslijeđa BiH,  kazao je Ovčina. 

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar u prethodnom periodu okončana je nabavka printera za štampanje ID kartica, čija je osnovna uloga lakše i organizovanije izdavanje knjiga i registracija korisnika koji žele koristiti čitaonicu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Zahvaljujući nabavljenom printeru također je omogućena digitalizacija baze sa podacima korisnika i posudba bibliotečke građe.

U ime Općine Centar također je današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport. 

28.03.2024.
ŽRTVE USTAŠKOG TERORA
Obilježena godišnjica smaknuća 55 antifašista
28.03.2024.
U PREPUNOJ VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR
Održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Centar
28.03.2024.
U ZNAK SJEĆANJA NA UBIJENE SUGRAĐANE STAZOM SJEĆANJA 11541...
Nove lokacije za prikupljanje stare obuće u Centru
Više vijesti