IZDVOJENA SREDSTVA ZA OBILJEŽAVANJE JUBILARNE 100. GODIŠNJICE

Općina Centar nastavlja sa podrškom Sarajevskoj filharmoniji

Generalna proba Sarajevske filharmonije pred današnju premijeru operete „Orfej u podzemlju“ bila je prilika za posjetu općinskog načelnika Srđana Mandića Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Naime Općina Centar ranije je finansijski podržala nabavku novog dirigentskog pulta, kao i rasvjetnih tijela za stolove koje koriste članovi Sarajevske filharmonije koji su se zahvalili načelniku Mandiću i Općini Centar na donaciji koja im je olakšala rad. 

 

Prilikom jučerašnje posjete načelnik Mandić i direktor JU Sarajevska filharmonija Vedran Tuce potpisali su ugovor na osnovu kojeg će iz općinskog budžeta biti izdvojen iznos od 25.000 KM za troškove obilježavanja jubilarne 100. godišnjice osnivanja, te za finansiranje programskih aktivnosti i projekata Sarajevske filharmonije. 

 

-Kroz svoj rad kao načelnik Općine Centar uvjerio sam se da je finansijska podrška kulturi i obrazovanju itekako potrebna. Iako nema nadležnosti u oblasti kulture Opština Centar izdvaja značajna sredstva za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti. Sredstva se raspoređuju za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, pa sve do finansiranja konkretnih projekata. Raduje nas da imamo priliku finansijski podržati i rad Sarajevske filharmonije, a sigurni smo da će dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, poručio je Mandić.

 

-Ove godine Sarajevska filharmonija obilježava značajni jubilej, kojeg želimo posebno predstaviti i u toj namjeri će nam itekako dobro doći podrška načelnika Mandića i Općine Centar. U sklopu obilježavanja ovog značajnog jubileja upriličit ćemo brojne  koncerte na kojima će nastupiti mnogi solisti i dirigenti, dok će centralni događaj biti koncert čuvenog italijanskog dirigenta Riccarda Mutija. Također imamo namjeru da umjetnost približimo što većem broju naših sugrađana kroz video stream naših koncerata koji će biti prikazan potpuno besplatno, objasnio je Tuce. 

 

Jučerašnjoj generalnoj probi te potpisivanju ugovora također su u ime Općine Centar prisustvovali vijećnik Alen Girt, te pomoćnice načelnika Lejla Dizdarević i Neira Mlinarević, kao i Irena Orozović, projekt menadžer Narodnog pozorišta u Sarajevu.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti