NAČELNIK MANDIĆ I PREDSTAVNICI UNFPA U BIH

Nastavak podrške Udruženju „Colibri“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predstavnik organizacije UNFPA u Bosni i Hercegovini John Kennedy Mosoti obišli su danas novootvorene prostorije Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju u Ulici Ćemaluša broj 3.

Obilasku su prisustvovali i dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić, direktor Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ te profesorica klavira Ana Kobelja. Tema sastanka bila je uvođenje muziko i art terapije kao formalnih vidova rehabilitacije i terapije. 

Da podsjetimo, prostorije je Udruženju za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, ustupila na korištenje Općina Centar koja je i finansijski podržala samu rekonstrukciju prostora sa 25.000 maraka. 

Načelnik Mandić zahvalio se predstavnicima organizacije UNFPA u Bosni i Hercegovini na posjeti i namjeri da podrži rad Centra. 

-Mi smo dosta toga kao lokalna zajednica uradili da bi ovaj Centar počeo sa radom i da bi prije par mjeseci prešao u nove prostorije. Mreža solidarnosti je urodila plodom. Javne institucije, nevladine organizacije, privatnici, pojedinci, spojili su svoja srca i duše u jedno i pomogli da zajedno otvorimo nove prostorije Centra. Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ nalazi se u budžetu Opštine Centar, a za implementaciju projekta pod nazivom „Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju ove godine je izdvojeno 80.000 KM. Nažalost, taj iznos nije dovoljan kako bi oni ispunili misiju svog postojanja. Potrebna je podrška i drugih nivoa vlasti, ali i međunarodne zajednice. Naša Opština zaista čini značajne iskorake kada je u pitanju inkluzija. Želimo da ova lokalna zajednica bude prepoznata kao Opština za mlade u kojoj sva djeca imaju jednake šanse bez obzira na bilo kakve različitosti među njima. Ovaj Centar je otvoren za svu djecu, bez obzira odakle dolaze, a naša misija je da im obezbijedimo što bolje uslove za razvoj,  pojasnio je načelnik Mandić.

Predsjednica Udruženja Aida Hrnjić upoznala je prisutne sa radom Centra te ukazala na probleme sa kojima se suočavaju.

-Trenutno najveći problem nam predstavlja nedostatak kadra koji će raditi sa mališanima. Općina Centar finansira naš rad, i neizmjerno smo zahvalni na tome i načelniku Srđanu Mandiću i Općinskom vijeću. Iskreno se nadamo da će naš rad prepoznati i podržati međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini. Koristim priliku da se zahvalim organizaciji UNFPA u BiH koja je dala doprinos u opremanju novih prostorija, ali i da izrazim nadu da podrška neće izostati ni u budućnosti. Želimo naše mališane uključiti u što više raznovrsnih aktivnosti, a trenutni fokus nam je na muzičkim radionicama, istakla je Hrnjić. 

-Zadovoljstvo mi je biti po drugi put u Centru, a današnja posjeta je korak dalje u razvoju naših budućih odnosa. Ono što vi radite je izvanredno. Načelnik Mandić je zaista primjer nekoga ko radi ono što je važno za ljude, i koristim priliku da mu se na tome zahvalim. Organizacija UNFPA u Bosni i Hercegovini snažno podržava osnaživanje marginaliziranih grupa. Budite sigurni da ćemo u budućnosti pronaći način da nastavimo našu podršku Centru, poručio je Kennedy Mosoti.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti