Načelnik Mandić ugostio predstavnike EUFOR-a

Općinski načelnik Srđan Mandić ugostio je jučer predstavnike EUFOR LOT tima Novo Sarajevo u čijoj zoni odgovornosti se nalazi i općina Centar.

Povod sastanka je redovna misija EUFOR LOT tima u vidu saradnje i upoznavanja sa situacijom i aktivnostima u općinama i lokalnim zajednicama. Pripadnici LOT timova žive i djeluju unutar lokalne zajednice, a njihov glavni zadatak je promatranje i nadgledanje stanja na cijeloj teritoriji BiH, te pružanje potpore u održavanju sigurnog i stabilnog ozračja.

 

Predstavnike EUFOR-a kapetana Michaela Dudaša i glavnog narednika Roberta Kubičeka iz Slovačke su interesovale aktivnosti koje provodi ova jedinica lokalne samouprave. 

 

Načelnik Mandić je svojim gostima objasnio da ovogodišnji budžet Općine Centar iznosi 70.690.000 KM, što je najveći budžet jedne lokalne zajednice u BiH i ujedno predstavlja veliki potencijal za ulaganje kao i obavezu. 

 

-Od ovog iznosa gotovo polovina našeg budžeta je planirana za realizaciju kapitalnih projekata. Veliku pažnju dajemo najmlađoj populaciji kroz obnovu infrastrukture potrebne za njihov nesmetan rast i razvoj te za socijalne i boračke kategorije. Također dosta izdvajamo za obrazovanje, iako nije direktna nadležnost općine, kao i za besplatne sportske i aktivnosti iz kulture za naše najmlađe. U našim naporima dosta nam usporavanja čini komplikovana administrativno-tehnička situacija, jer mi kao najniži oblik vlasti u dosta slučajeva moramo tražiti od viših nivoa vlasti potrebna odobrenja kako bismo realizovali projekte značajne za unapređenja životnog standarda naših sugrađana. Mi smo prva stanica naših sugrađana u ostvarivanju njihovih prava i stoga moramo biti najefikasniji u ovom komplikovanom sistemu. Saradnja sa ostalim susjedskim općinama, ali i lokalnim zajednicama iz cijele BiH je na zavidnom nivou,  objasnio je Mandić gostima i dodao da dok su snage EUFOR-a prisutne na prostorima Bosne i Hercegovine stanovnici ove zemlje se osjećaju sigurnije. 

 

Europska unija je pokrenula vojnu operaciju u Bosni i Hercegovini u decembru 2004. godine. Misija je nazvana „EUFOR – Operacija Althea”, a cilj njenog stvaranja bio je osigurati kontinuirano sprovođenje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir. Od tada, Operacija Althea se dva puta rekonfigurirala zahvaljujući poboljšanju sigurnosne situacije, a posebno povećanju sposobnosti domaćih agencija za sprovođenje zakona koje se brinu o održavanju sigurnog ozračja. Usljed postepenog smanjivanja velikog broja vojnika prisutnih u mirovnoj misiji u BiH, pokazala se potreba za formiranjem Timova za vezu i promatranje, poznatijih kao LOT timovi (Liasion Observation Teams). Zahvaljujući njima, nadgledanje sigurnosne situacije u zemlji je nastavljeno. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti