Obilježena 25. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci, prijatelji i predstavnici više nivoa vlasti u srijedu 8. marta 2023. godine odali su počast i obilježili 25. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

U ime Općine Centar cvijeće su položili vijećnici Samir Fazlić, Velija Katica, Alen Girt i Hidajet Porić, pomoćnica općinskog načelnika Jasmina Fazlić, te Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

 

Kako je naveo general Džemal Merdan, u svom obraćanju prisutnima, preranom smrću Talijana izgubili smo ljudsku veličinu, čovjeka koga su svi voljeli i poštovali zbog toga što je bio poletan, radostan, sretan i u najtežim trenutcima pokazivao svojim primjerom kako se ponašati.

 

-Na samom početku najtežeg vremena za Bosnu i Hercegovinu poveo je ljude u odbranu grada i države BiH, što su rijetki uspijevali. Rahmetli Talijan je u pripremama pred sami rat, kao osoba zadužena ispred Glavnog štaba Patriotske lige BiH za formiranje jedinica za posebna dejstva Patriotske lige, na sebe preuzimao sve više obaveza, dajući cijelog sebe i svoje znanje i iskustvo državi i gradu Sarajevu. Zbog toga njegovim saborcima nije bilo teško da krenu za njim, jer samo takvi mogu da povedu ljude za sobom, naglasio je Merdan.    

 

Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju diplomira sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.

 

Rahmetli Talijan je bio  prvi predsjednik i jedan osnivača Bokserskog kluba "Zlatni ljiljani", koji u njegovu čast svake godine organizuju Međunarodni memorijalni bokserski turnir „Mustafa Hajrulahović Talijan“. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti