POBOLJŠANJE USLOVA U OBRAZOVNIM USTANOVAMA U CENTRU

Općina finansira sanaciju sanitarnih čvorova u Prvoj gimnaziji

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je danas zajedno sa direktoricom Prve gimnazije u Sarajevu Velidom Tinjak potpisao ugovor o realizaciji projekta za poboljšanje uslovnosti objekata obrazovnih ustanova.

Na osnovu potpisanog dokumenta iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar će biti izdvojen iznos od 7.943 KM za potrebe sanacije sanitarnih čvorova u ovoj srednjoškolskoj ustanovi. Sredstva će biti prebačena u roku od deset dana na depozitni račun Kantona Sarajevo. 

-Oblast obrazovanja nije u direktnoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ali ne možemo zanemariti potrebe ustanova u kojima se obrazuju naše mlade generacije. Oblast obrazovanja je jedan od prioriteta ove opštinske administracije, a u budžetu za ovu godinu za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa Opština Centar je izdvojila 2.272.700 KM. U skladu sa mogućostima nastojimo odgovoriti na zahtjeve škola, jer investiranje u obrazovni proces je najbolja investicija, a naše zadovoljstvo je kada smo u prilici da pomognemo. Želimo našoj djeci omogućiti što kvalitetnije uslove za odgoj i obrazovanje, poručio je Mandić. 

 

Direktorica škole Tinjak se zahvalila u ime 550 učenika koji pohađaju Prvu gimnaziju, kao i u ime 75 uposlenih. 

-Finansijska sredstva koja će nam donirati Općina Centar ćemo iskoristiti kao inicijalna sredstva za početak obnove ženskog toaleta na prvom spratu škole koja broji osam jedinica. Sredstva će biti dostatna za promjenu vodovodnih instalacija, te za rigips radove, kao i za početak obnove samih toaletnih jedinica. S obzirom da naši učenici ostvaruju izvanredne rezultate u sportu jedan od prioriteta nam je i obnova fiskulturnih sala. Koristim se prilikom da pozovem i druge relevantne institucije da nam pomognu u našim namjerama da ovu školu obnovimo i dovedemo u stanje koje ona i zaslužuje, izjavila je Tinjak.

 

Objekat Prve gimnazije, koja baštini tradiciju od 144 godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašen je 2011. godine nacionalnim spomenikom. 

Današnjem potpisivanju ugovora je također u ime Općine Centar prisustvovala i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti