JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI ZA TROŠKOVE LIJEČENJA

Nova prava teško oboljeloj i djeci sa poteškoćama u razvoju

Općina Centar je početkom ove godine objavila javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe sa prebivalištem na području ove lokalne zajednice.
Nova prava teško oboljeloj i djeci sa poteškoćama u razvoju

Javni poziv je trajnog karaktera i sugrađani mogu predavati svoje zahtjeve tokom cijele kalendarske godine ili do utroška finansijskih sredstava obezbijeđenih u budžetu Općine Centar za ovu godinu. 

-Pravilnikom o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe, između ostalog, predviđeno je pravo na jednokratnu novčanu pomoć za djecu do navršenih 18. godina starosti, oboljelu od karcinoma, leukemije, hepatitisa B i C, epilepsije i drugih teških hroničnih oboljenja, djecu oboljelu od „diabetes mellitusa“ i djecu kojoj je dijagnosticiran psihofizički poremećaj u razvoju, u maksimalnom iznosu do 1.200 KM. Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava je godina dana prebivališta podnosioca zahtjeva na području općine Centar Sarajevo, bez obzira na primanja u porodici. Uz zahtjev potrebno je dostaviti CIPS prijavu boravka, medicinsku dokumentaciju djeteta (iz zdravstvene ustanove) i potvrdu banke o otvorenom računu, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom se podnosi Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - Odsjek za socijalnu zaštitu, elektronskim putem (jasmina.fazlic@centar.ba), poštom preporučeno ili putem Protokola Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1). 

Tekst javnog poziva objavljen  je  na oglasnoj ploči Općine Centar Sarajevo kao i na web stranici Općine Centar Sarajevo http://bit.ly/3ZAu0op 

Dodatne informacije se mogu dobiti na brojeve telefona: 033/562-447 ili 033/562-353.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za novčane pomoći za liječenje licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe obezbijeđeno je 95.000 maraka, dok je iznos od 90.000 maraka namijenjen za pomoć u liječenju osoba oboljelih od leukemije, hepatitisa B i C i drugih teških hroničnih bolesti. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti