UČESTVOVALI I PREDSTAVNICI OPĆINE CENTAR

Obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Kantona i Grada Sarajeva predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, boračkih udruženja i udruženja građana, na dostojanstven način su obilježili Dan nezavisnosti BiH.

Prema utvrđenom protokolu u srijedu, 1. marta 2023. godine, prvo su delegacije na brdu Hum položile cvijeće ispred spomen-ploče posvećene Fikretu Krakonji, prvom šehidu sa područja općine Novo Sarajevo, nakon čega su  prisustvovali svečanom podizanju zastave Bosne i Hercegovine. Nakon toga položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja „Bosanski šehid“ na Kovačima, kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše historije delegaciju Općine Centar predvodio je načelnik Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima  Melćom Đidelijom, Biljanom Lazarević Aidom Koluder-Agić, Alenom Girtom, Hamdijom Hasanovićem, Samirom Fazlićem, Dženanom Mulićem, Velijom Katicom i Željkom Majstorovićem. Polaganju cvijeća u ime Općine Centar također su prisustvovali Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, te Nihada Tihić, članica Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja.

Nakon toga delegacije su položile cvijeće, te odale dužnu počast ubijenim tokom dva protekla rata ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“ i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i ispred mezarja ubijenim policajcima u Velikom parku.

-Za nezavisnost Bosne i Hercegovine su glasali građani građanke svih nacija i religijskih uvjerenja, odnosno oni koji osjećaju svoju zemlju svojom  i koji su procijenili da je ta odluka od izuzetnog značaja za budućnost ove zemlje. Politika ima svoj stav vezan za današnji datum, ali vjerujem da trebamo se okrenuti važnim životnim pitanjima značajnim za naše građane i vidjet ćete kako će vrijeme pokazati da ako uredimo naše društvo da će i ostatak ove države krenuti istim putem. Vjerujem da bi danas kao i prije 31. godinu isti broj Bosanac i Hercegovaca koji ovu zemlju smatraju svojom, a možda i u većem procentu, ponovo glasali za nezavisnost BiH, izjavio je načelnik Mandić.

Na kraju današnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti BiH delegacije su također obišle i položile cvijeće u Spomen-park na Vracama, te ispred spomen-obilježja „Novi Grad“. Dan prije, u utorak 28. februara 2023. godine, u sarajevskoj Vijećnici upriličena je zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i kantonalnih općina, u čemu su svoje učešće uzeli i predstavnici Općine Centar. 

 

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine, nakon što je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti