U OVOJ GODINI 100.000 MARAKA GORSKOJ SLUŽBI SPAŠAVANJA

Načelnik Mandić ugostio heroje nakon povratka iz Turske

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnikom za civilnu zaštitu Farukom Efendićem ugostio je danas šest pripadnika Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo sa područja ove lokalne zajednice koji su proveli dvanaest dana u misiji spašavanja unesrećenih stanovnika na području pogođenom razornim zemljotresima u Turskoj.
Načelnik Mandić ugostio heroje nakon povratka iz Turske

Načelnik Mandić uručio je pohvalu pripadnicima Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo sa područja ove lokalne zajednice za uloženi trud, zalaganje i ostvarene rezultate u akcijama zaštite i spašavanja građana Republike Turske.

 

-Nemoguće je pronaći adekvatne riječi kojima bih se mogao zahvaliti za sve što ste uradili u vašoj humanoj misiji. Ne postoji uzvišenija stvar od spašavanja ljudskih života i zaista smo ponosni na vas. Rizikovali ste vlastite živote kako bi spasili unesrećene stanovnike Turske, i zaista to pokazuje koliko je vaša misija humana. U ovim nemilim situacijama pokazalo se da su materijalno-tehnička sredstva, koja Opština Centar nabavlja za potrebe službi zaštite i spašavanja, jako korisna u vašoj nadasve humanoj misiji, što nama daje smjernice da i u budućnosti nastavimo sa tom praksom. Opština Centar će u ovoj godini izdvojiti 100.000 maraka za opremanje Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo, a pored toga ćemo izdvojiti i simbolična novčana sredstva za šest pripadnika sa područja Centra koji su bili akteri misije spašavanja u Turskoj. Hvala vam na humanosti koju pokazujete uvijek kada za to postoji potreba, poručio je načelnik Mandić.

 

-Veliku zahvalnost dugujemo Općini Centar i načelniku Mandiću za sve što su do sada učinili za Gorsku službu spašavanja – stanica Sarajevo. Otkako smo formirani u ovoj općini dobili smo oko 60% potrebne opreme, što nas čini najopremljenijom jedinicom za spašavanje u našoj državi. Voljeli bismo kada bi i druge općine slijedile primjer Općine Centar i pomagale u opremanju naših jedinica. Misija spašavanja unesrećenih stanovnika područja pogođenih razornim zemljotresima najteža je misija u kojoj su naši pripadnici sudjelovali. Otišli smo spremni, dali sve od sebe da pomognemo. U misiji spašavanja smo boravili dvanaest dana, a pronalazak preživjelih nam je bila motivacija, izjavio je Dženadin Veladžić, predsjednik udruženja.

 

Današnjem prijemu u Općini Centar osim predsjednika Velagića prisustvovali su i Arina Bešlagić, Senad Kovačević, Mustafa Čolić, Mahir Zukan i Adnan Ališah.