UNAPREĐENJE EFIKASNOSTI LOKALNIH USLUGA

Funkcionalni model upravljanja imovinom Općine Centar

Danas je u prostorijama Općine Centar održan sastanak na kome su predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Goran Rokvić i konzorcija DCG-CEDES Mirza Pale zajedno sa predstavnicima općinskih stručnih službi utvrdili naredne korake u realizaciji akcionog plana za uvođenje sistema upravljanja imovinom, kojeg je odobrio općinski načelnik Srđan Mandić.
Funkcionalni model upravljanja imovinom Općine Centar

Pomenuti plan je urađen u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS) koji ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Izradi plana je prethodila dubinska analiza postojećeg stanja. Utvrđeni su nedostaci i manjkavosti koje je potrebno unaprijediti ili ispraviti kako bi se uspostavila centralizirana baza podataka imovine kojom raspolaže Općina Centar kao osnov za razvoj kroz povećanje investiranja, što u konačnici rezultira povećanjem prihoda općine od njene imovine.

-Dolaskom nove administracije u Općinu Centar Sarajevo zatečeno je stanje individualne brige o općinskoj imovini po službama, što je stanje koje manje više imaju sve jedinice lokalne samouprave na području BiH. Ovakvo raspolaganje imovinom je naslijeđena praksa, koja se nikad nije promijenila od formiranja Općine. Svjesni smo da je ovo proces koji će trajati ali neko mora i ove stvari pokrenuti sa mrtve tačke pa ako i neka buduće administracija završi ovaj posao biću zadovoljan. Uvjeren sam da zajedničkim snagama možemo unaprijediti odnos prema našoj imovini, za koju želimo osigurati kako transparentnost tako i efikasnije upravljanje, istakao je Mandić.

 

 

Akcioni plan za uvođenje sistema upravljanja imovinom predviđa unapređenje pravnog okvira, uređenje i unapređenje imovinsko-pravnih evidencija, utvrđivanje sporne imovine jedinica lokalne samouprave, analizu i unapređenje finansijskog upravljanja i kontrole u oblasti upravljanja imovinom, izradu plana upravljanja imovinom, te unapređenje kapaciteta zaposlenih za upravljanje imovinom. Rok za realizaciju navedenih aktivnosti je planiran od kraja marta do novembra ove godine.  

 

PIPLS projekat je trogodišnja inicijativa (2021.-2023.) koju primarno finansira Švedska, a  provodi UNDP u BiH.

Današnjem sastanku su u ime Općine Centar također prisustvovali pomoćnica općinskog načelnika za privredu i poslovne prostore Neira Mlinarević te Zlata Alić-Ibišević, Sanela Šahinović i Amir Mujan.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti