RELOAD2 – DIJALOG ZA MLADE

Poziv za učešće u konsultacijama za mlade

Pozivaju se predstavnici/e omladinskih organizacija i organizacija koje se bave pitanjima mladih sa područja općine Centar Sarajevo, srednjoškolci/ke, studenti/ce, aktivisti/kinje i volonteri/ke u zajednici, spremni za unapređenje kvalitete života lokalne zajednice, da učestvuju u konsultacijama koje se organiziraju u okviru platforme „Dijalog za mlade”.
Poziv za učešće u konsultacijama za mlade

 Konsultacije će se održati u ponedeljak, 6. februara, 2023. godine sa početkom u 14 sati, u prostorijama JU Centar kulture i mladih Općine Centar, ulica Jelića 1.

 

Svi zainteresovani se trebaju prijaviti putem sljedećeg linka: https://forms.gle/FLawbgEysrBrfo1B8.

 

Nakon održanih konsultacija u okviru platforme „Dijalog za mlade“, odredit će se prioritetne oblasti i teme podrške mladima, te će se uskladiti sa strateškim ciljevima Strategije prema mladima za period od 2022. do 2026. godine. Nakon što se potvrde prioritetne oblasti i teme u mjesecu februaru 2023. godine, bit će objavljen javni poziv za podršku omladinskim projektima na području općine Centar Sarajevo.

 

Kroz ovaj javni poziv će oganizacije civilnog društva koje imaju iskustva u provedbi projekata za mlade imati priliku predložiti za finansiranje i sprovedbu one inicijative koje su prioritizirane u okviru konsultacija, te one za koje procijene da će moći ohrabriti i angažovati mlade za učešće u životu lokalne zajednice. 

 

Dijalog za mlade je platforma/prostor u okviru kojeg mladi ljudi imaju mogućnost da identificiraju potrebe, probleme i neiskorištene potencijale, te istovremeno ponude inicijative ili rješenja za unapređenje kvalitete vlastitog života i života lokalne zajednice. Ovakav način angažmana mladih direktno utiče na povećanje njihovog učešća u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, osnažuje ih i osigurava da se u punom kapacitetu iskoristi njihov potencijal.

 

U okviru Dijaloga organizirat će se konsultacije sa mladima za identifikaciju pitanja,  ali i odgovora od vitalnog značaja za njih u lokalnim zajednicama, te će ih ohrabriti da učestvuju u društvenom životu zajednice i bliže sarađuju sa lokalnim vlastima.

 

Dijalog za mlade je konsultativni mehanizam za uključivanje mladih u život zajednice. Organizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Europska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Centar Sarajevo.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti