Započele pripreme za obilježavanje 30. godišnjice 105. motorizovane brigade

Općina Centar svake godine njeguje uspomene na herojski ratni put pripadnika slavne 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, borbene jedinice koja je od manjih odbrambeno-oslobodilačkih jedinica formirana 18. februara 1993. godine.
Započele pripreme za obilježavanje 30. godišnjice 105. motorizovane brigade

Pripadnici ove brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995., kao i na mnogim drugim ratištima širom Bosne i Hercegovine.

 

Danas je u Općini Centar održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje ove historijski izuzetno značajne godišnjice, a kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, Komisije za boračka pitanja, pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“.

 

Na sastanku, kojeg je vodila dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Marijana Podrug-Arapović, predstavnici boračkih organizacija, koji su organizatori manifestacije pod pokroviteljstvom Općine Centar, su predali projektni prijedlog obilježavanja jubilarne godišnjice brigade.

 

S obzirom na kompleksnost obilježavanja ovakvih manifestacija predstavnici boračkih udruženja su već započeli sa pripremnim radnjama na obilježavanju godišnjice.

 

Tako će i ove godine delegacije Općine i boračkih udruženja položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i gradska spomen-obilježja i odati počast poginulim pripadnicima ove brigade. Također je planirano održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar, kao i centralna manifestacija koja će tradicionalno biti održana na platou ispred spomen-obilježja „Mala kula“ na Grdonju.

 

Centralnoj manifestaciji će prethoditi polaganje cvijeća ispred spomen-obilježja, postrojavanje učesnika marša, primopredaja ratne zastave, te prigodan kulturno-umjetnički program.

 

U okviru planiranih aktivnosti također je planiran obilazak porodica boraca 105. motorizovane brigade kao i vjerski obredi posvećeni šehidima i poginulim borcima.

 

Programom obilježavanja 30. godišnjice 105. brigade u osnovnim školama, koje djeluju na području općine Centar, biće organizovano i takmičenje za izbor najboljih literarnih radova učenika o ovoj tematici.

 

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti